Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naiset eivät ole tasa-arvoisia miesten kanssa niin kauan kuin kulttuuriset perimät ja uskomukset ja yhteiskunnan rakenteet pysyvät muuttumattomina

Minulla alkoi kuukautiset kesken koulupäivän 14-vuotiaana. Sain koulun terveydenhoitajalta terveyssiteen, joka oli yhtä paksu kuin pitkä. Kun sen laittoi pikkuhousuihin, tuntui että kävely oli kuin vaappuvalla ankalla. Häpesin ja ajattelin, että kaikki näkee ja kaikki tietää.

Tuolloin elettiin 1980-lukua. Kuukautissuojat ovat niistä päivistä kehittyneet huimasti, eikä yhdenkään tytön tarvitse jättää siitä syystä edes koulun liikuntatuntia väliin.

Vuonna 2021 maailmanlaajuisesti 500 miljoonalta tytöltä ja naiselta puuttuu mahdollisuus kunnolliseen kuukautishygieniaan. Ei ole kuukautissuojia, eikä koulussa ole paikkaa, jossa peseytyä ja vaihtaa suojia. Kun tytöt eivät voi hoitaa kuukautishygieniaa koulussa, se johtaa poissaoloihin, joilla on vakavia taloudellisia vaikutuksia – yhteiskunnallisesti ja henkilökohtaisesti.

Maailma on erilainen tyttölapsen silmin.

Maailman väestöstä puuttuu 140 miljoonaa naista sen vuoksi, että vanhemmat ovat halunneet perheeseen mieluummin poikalapsen. Tietyillä alueilla on vuodesta 1990 lähtien syntynyt 25 prosenttia enemmän miehiä kuin naisia. Poikien suosiminen johtaa väestön epäeettiseen sukupuolelliseen jalostamiseen aborttien ja lapsenmurhien avulla.

Ei ole etuoikeus syntyä tyttönä tähän maailmaan.

Joka viides tyttö maailmassa avioituu ennen 18 ikävuottaan. Lapsiavioliitot estävät naisten koulunkäynnin, kouluttautumisen ja sitä kautta mahdollisuuden ansiotyöhön. YK:n mukaan maailmassa on yli 60 miljoonaa tyttöä, joilla ei ole mahdollisuutta edes peruskoulutukseen.

Maailma on erilainen tyttölapsen silmin.

Viidessä kuudesta maailman maasta 10–14-vuotiaat tytöt käyttävät 21 tuntia viikossa enemmän kotitöihin kuin samanikäiset pojat.

Maailman talousfoorumin (WEF) mukaan maailman bruttokansantuote kasvaisi 28 biljoonalla vuoteen 2025 mennessä, jos naiset saavat osallistua työn tekemiseen tasa-arvoisesti miesten kanssa.

Maailma ei ole lähellekään tasa-arvoinen sukupuolten välillä.

Suomessa naisen euro on edelleen 80 ja jotain senttiä. Suomen Yrittäjien tekemän gallupin mukaan 40 prosenttia naisyrittäjistä tienaa alle 2000 euroa kuussa. Vastaava luku miehillä on 25 prosenttia. Hyvin toimeentulevat yrittäjät on pääosin miehiä.

Maailma on erilainen myös suomalaisen naisen silmin.

Niin kauan kuin kulttuuriset perimät ja uskomukset ja yhteiskunnan rakenteet pysyvät muuttumattomina, eivät tytöt ja naiset ole tasa-arvoisia poikien ja miesten kanssa.

Niin kauan maailma on erilainen tyttölapsen silmin.

Kirjoittaja on forssalainen yrittäjä ja äiti, 
kotona ja työpaikalla.