Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänenpainot esimerkiksi hallituksen naisvaltaisuudesta kertovat karua kieltä – Tyttöjen ja naisten tasa-arvoon on vielä matkaa

Tyttöjen päivän viesti on selvä. Tietoa tarvitaan, jotta tyttöjen ja naisten tasa-arvo toteutuisi. Työhön tarvitaan miehet mukaan.

Suomi on tasa-arvon mallimaa monella mittarilla. Naiset saivat äänioikeuden ensimmäisenä maailmassa, tytöillä on yhtäläinen oikeus koulutukseen, työn tekemiseen, päätöksentekoon ja omaan rahaan.

Mallimaan rooliin ei pidä tyytyä, sillä edelleenkään tasa-arvo ei toteudu kaikilla mittareilla mitattuna. Edelleen esimerkiksi naisten ja miesten välinen palkkaero on todellinen, naiset kokevat miehiä enemmän väkivaltaa ja syrjintää.

Maanantaina vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää, jonka tarkoituksena on edistää tyttöjen ja naisten oikeuksia ja muistuttaa siitä, että maailma ei ole tasa-arvoinen.

Meillä on paljon myönteisiä esimerkkejä menestyvistä tytöistä ja naisista. Yksi on ilmastoaktivisti Greta Thunberg, joka nuoresta iästään huolimatta on saanut äänensä kuuluviin.

Toinen on pääministeri Sanna Marin (sd.) ja koko naisenemmistöinen hallitus, jossa on tällä hetkellä 11 naisministeriä ja kahdeksan miestä.

On surullista, että Suomen naisvaltaista hallitusta on haukuttu huulipunahallitukseksi ja vähätelty tuloksia viitaten hallituksen enemmistön sukupuoleen. Ikään kuin sillä olisi tekemistä tulosten kanssa. Se on nyky-Suomessa säälittävää ja äänenpainot kertovat karun todellisuuden: tasa-arvoon on vielä matkaa, vaikka välillä toisin kuvittelemme.

Olemme Suomessa hyvällä tiellä ja voimme näyttää mallia muulle maailmalle. Tyttöjen ja naisten tasa-arvoinen kohtelu ei ole keneltäkään pois vaan se lisää yhteistä hyvää.

Afganistanin viimeaikaiset tapahtumat ovat tyttöjen ja naisten oikeuksien kannalta murskaavia.

Moni tyttö ei saa koulutusta, hänet myydään avioliittoon eikä hänellä ole itsemääräämisoikeutta.

Tämän vuoden tyttöjen päivän teemana onkin tieto. Vain tietoa lisäämällä asioita voidaan muuttaa.

Suomessa tiedon lisäksi tarvitaan asennekasvatusta. Esimerkiksi miehiä tulee kannustaa paikallisesti perhe- ja isyysvapaiden pitämiseen, koska se tasaa vanhempainvapaiden kuluja.

Miehiä tulee myös rohkaista toimiin naisten oikeuksien puolesta puhumiseen ja konkreettisiin tekoihin.