Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pätkiikö muisti? Muistisairaus on merkittävä kansanterveysongelma

Muistisairaudet lisääntyvät. Olivatpa ne alzheimeriä tai dementiaa. Muistisairaita Suomessa on liki 200 000. Muistisairaus on merkittävä kansanterveysongelma.

Yleisimpiä ne ovat yli kahdeksankymppisillä, mutta ikähaarukka vajoaa ihan nelikymppisiin asti.

Kun palasin 30-vuotisesta urakointisodasta Hesasta takaisin kotikaupunkiin, oli kuin olisin tullut tuntemattomaan kylään. Vanhat tutut moikkasivat. Tulivat juttelemaan. En muistanut nimeä, enkä kehdannut kysyä. Mietin, että kukahan tuokin vanha mies mahtoi olla. Vartin kuluttua muistin, mutta se oli myöhäistä. Ei näkynyt kuin poistuva selkä. Vähäks häpesin. Jälkeenpäin olen lukenut, että jos ei heti muista nimeä, niin kannattaa kysyä. Et silti menetä kasvojasi.

Luulivat varmaan, että tuollakin maalaisstadilaiselle taitaa olla valikoiva muisti.

Toisaalta valehtelijalla sanotaan olevan hyvä muisti

Syntymäpitäjässäni Ypäjällä mummolla hukkuivat usein myös lasten nimet. Kun hänellä oli asiaa jollekin, hän kutsui lapsiaan. Heimo, Veikko, Eino, Tuomo, Liisa, joku osui aina kohdalle.

Paremmin ehkä on mustissa henkilöiden lempinimet. Niitähän Forssassa on lähes joka toisella. On Ape, Seppana, Hormi, Ammi, Nyla, Silmä, Pina, Nurppa, Naakka, Wesu. Ja kolumnistit Viljami ja Keisari.

Muistamme hyvin lapsuusaikamme asioita, kuten makuja, hajuja ja tapahtumia. Lähimuisti meiltä senioreilta on hukassa. Mikä kuukausi tai mikä päivä on tänään. Minne jätin autoni Prisman parkkipaikalla? Kauppaan on turha mennä ilman lunttilappua. Olen alkanut pitää muistilehtiötä mukanani.

Mutta ei kuitenkaan kannata heittää kirvestä kaivoon, vaikka vanhetessa ihmisten nimien muistaminen on vaikeaa. Sitä tapahtuu kaikille. Avaimet ovat hukassa, mutta puolen tunnin kuluttua ne löytyvät omasta kädestä. Sovitut tapaamiset unohtuvat, mutta ei niistä kaikista ole niin suurta lukua. Kodinkoneiden käytön oppimisista on vaikeuksia edes ohjekirjaa syynäämällä. Sanat ovat usein hukassa.

Eipä tuo haittaa. Parempi, ettei ihan kaikkia asioita muistakaan.

Keijo Wääri