Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Välipaloista isommiksi eväiksi – Forssan päätöksenteko kaipaa yhteistyötä, joka antaisi pohjan tehdä jotain suurtakin yhdessä ainaisen holtittoman sohimisen tai poliittisen junttaamisen sijaan

Mitään uutta auringon alla ei ole sen suhteen, että Vasemmistoliiton tekemät aloitteet jäävät unohduksiin, josta niiden sisältö toisinaan pulpahtaa esiin muiden tekemissä aloitteissa tai teoissa myöhemmin.

Virtanen kritisoi juuri tätä mielipiteessään (FL 6.10) kysyessään, miksi Vasemmistoliiton aloite maksuttomasta aamupalasta ei ole edennyt. Asiaan tarttui Keskuskoulun rehtori ja kaupunginvaltuutettu Jari Marjamäki selittäen talouden nollasummapelistä sekä ja kuinka Keskuskoulun välipala on sen ehdoilla toteutettu (FL 7.10).

Marjamäen mukaan välipala on järjestetty kustannuksia lisäämättä, mutta jättää valitettavasti kertomatta miten. Olisi tärkeää jakaa, mistä Keskuskoulussa on luovuttu ja säästetty, jotta välipala(kokeilu) on voitu toteuttaa, koska sen pohjalta voitaisiin ehkä kehittää vastaava järjestely muihinkin kouluihin ja näin edistää oppilaiden välistä tasavertaisuutta koulujen välillä.

Toisin kuin Marjamäki erehtyi kirjoittamaan, valtuusto ei ole vielä hyväksynyt raameja seuraavan vuoden talousarvioon. Nyt jos koskaan on oikea aika keskustella julkisestikin siitä, mihin ensi vuonna panostetaan.

Viime vuonna talouden raamien yhteydessä hyväksyttiin Pärjäävä Forssa 2:en liittyvät toimet kuluvan vuoden osalta, mutta tietoa ei annettu tai sitä ei ollut, millä toimilla tavoitteeseen päästään. Vuoden mittaan ohjelman nimiin laitettiin mm. kilpailutusta palveluista joka olisi muutenkin tehty, virkojen täyttämättä jättämistä sekä tietysti Talsoilan koulun sulkeminen. Saman välttämiseksi, kannattaa asiaan suhtautua valppaudella.

On valtava ongelma, että toimenpiteisiin aletaan valmistautua jo hyvissä ajoin, ennen kuin päätöksiä on tehty. Julkisista asiakirjoista ilmenee, että mm. Talsoilan koulun korjausinvestoinnit on käytännössä lamautettu jo pari vuotta sitten, kun keskustelu sen sulkemisesta kirposi. Vastaavasti sivistys- ja tulevaisuuslautakunta valmistautuu jo nyt jakamaan rahaa aloitteiden pohjalta, joita ei ole edes hyväksytty. Tällä tavalla ja yhtä totuutta julistamalla päätöksentekoa ohjataan voimakkaasti haluttuun suuntaan. Se murentaa valtuuston arvovaltaa lähemmäksi seremoniallista kumileimasinta, vaikka tässäkin kylässä ylin päätösvalta on valtuustolla.

Päätöksenteon ja toimeenpanon marssijärjestyksen on oltavat lainmukainen, jotta mitään yhteistyötä voi olla. Tuntuu perin kummalliselta kuulua valtuutettujen vähemmistöön tätä vaatiessa.

Vuosi toisensa jälkeen Forssa kipuilee samojen haasteiden kanssa ja vuosi toisensa jälkeen niistä koitetaan selvitä samoin eväin. Olisiko jo aika myöntää, että eväät ovat kehnot? Josko olisi aika määritellä yhdessä sellainen edes pienikin tavoite, johon kaikki voisivat sitoutua ja laatia selkeä suunnitelma, miten se voidaan saavuttaa? Ei sen tarvitse olla suuri eikä mullistava vaan ennemmin pieni ja selkeä. Ennen kaikkea realistinen.

Ehkä sellaisten myötä opittaisi sitä yhteistyötä, joka antaisi pohjan tehdä jotain suurtakin yhdessä ainaisen holtittoman sohimisen tai poliittisen junttaamisen sijaan.

Manu Mäkinen

kaupunginvaltuutettu, Vas