Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uskonrauhasta avoimesti piispalle – Kristikansalla ei saa olla kirkkomme johtajien uskosta poikkeavaa uskoa!

Lyhyesti kirjoitukseni taustaa: ”25.9.1555 solmittiin Augsburgin uskonrauha, joka päätti lopullisesti Pyhää saksalais-roomalaista keisarikuntaa repineen Schmalkaldenin sodan. Nyt luterilaisuus tunnustettiin virallisesti, mutta siten, että valtakunnan ylimykset saivat päättää mitä uskontoa he ja heidän alaisuudessaan elävät harjoittivat.

Tätä periaatetta kutsuttiin latinaksi lauseella ”cuius regio, eius religio”, ”kenen maa, sen uskonto”. Tavallinen kansa ei uskontoaan saanut päättää.”

Päivitystä: Joudun kysymään; ”kenen maa, sen uskonto.” Viime kirkolliskokouksessa hylättiin Hannu Kipon aloite, joka tähtäsi ehtoollisenvieton helpottamiseen jumalanpalvelusyhteisöissä. Perustevaliokunnan lausunnon mukaan ”ehtoollisen viettämisen irrottaminen kirkkoherran kaitsennasta haastaisi kirkon episkopaalisen (piispallisen) järjestyksen”. Pitäydyttiin edelleen siihen, että ns. ”luterilainen”usko on piispan ja kirkkoherran uskoa.

Kristikansalla ei saa olla kirkkomme prelaattien uskosta poikkeavaa uskoa! Tämän olen henkilökohtaisesti saanut kokea omassa ev.lut. seurakunnassamme. Tämän ”valvonnan” olen totisesti saanut ”nahoissani” tuntea. Edelleenkin joudun toimimaan ”vanhauskoisena” seurakunnassamme ”Damokleen” miekan pelossa. Arvoisa piispa, olette ollut samaa mieltä kirkkoherramme kanssa! (e-mailit kanssanne).

”Pyhän Sanan luterilaisen seurakunnan” messuyhteisöön kuuluvana sanon: Kristus ei ole antanut primaattia, eikä valta-asemaansa edelleenkään kenellekään. Kristus hallitsee yksin kirkkoaan sanan ja sakramenttien kautta. Kristus yksinään perustaa kristillisen kirkon ja pitää sen voimassa. Amen.

Jukka Teininen

Forssan ev.lut.seurakunnan jäsen