Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinympäristö ja -tavat koettelevat siittiöitä

Suomalaismiesten siemenneste oli takavuosina parasta A-ryhmää. Kun maailmalta alkoi tihkua tietoja länsimaisten miesten siittiöpitoisuuksien romahtamisesta, suomalaismiehet röyhistivät rintaansa. Mutta sitten koitti 1990-luvun loppu ja siemennesteen laatu alkoi täälläkin pudota.

Murheellisten laulujen maassa soi nyt pari hentoa duurisointua. Siemenenesteen laadun lasku näyttää uusimpien tutkimustulosten perusteella pysähtyneen. Riemuun ei silti ole vielä aihetta.

Siemennesteen huonontunut laatu ei toki selitä alhaista syntyvyyttä, mutta raskauden todennäköisyys laskee yhdessä siittiöpitoisuuden kanssa. Apua voi joutua hakemaan lapsettomuushoidoista, jos raskaus ei ota alkaakseen.

Heikentynyt sperma ilmenee lapsettomuustutkimuksissa 30–50 prosentilla pariskunnista.

Ensisynnyttäjien noussut ikä yhdistettynä miesten huonolaatuiseen spermaan ei ole lupaava yhdistelmä tulevaisuutta ajatellen.

Hedelmöityshoitojen avulla syntyy nykyään noin viisi prosenttia suomalaisista. Julkinen terveydenhuolto ei edes korvaa aivan kaikkia hoitoja.

Siemennesteen laadulla on laajoja, huolestuttavia yhtymäkohtia elintavoista aina kemikaalialtistuksiin saakka.

Kivesten toiminta määräytyy pitkälti jo sikiö- ja lapsuusaikana. Sitä heikentää esimerkiksi raskaudenaikainen tupakka-altistus.

Perusteltuja pelkoja liittyy lukuisiin kemikaaleihin, joita on joka puolella ympäristöämme. Ympäristön kemikaalikuorman täydellinen vältteleminen ei onnistu.

Kemianteollisuuden yhdisteiden vaikutusten valvonta on vielä lapsenkengissä, vaikka Euroopan unioni on herännyt sääntelyyn. Rajoituksia kohdistuu jo muovi- ja hygieniatuotteissa oleviin ftalaatteihin, jotka voivat sotkea hormonitoimintaa.

Mies voi myös omilla elintavoillaan vaikuttaa spermansa laatuun. Hyväksi ovat terveelliset elintavat ja pahaksi huonot.

Maailma on menossa tolkuttomaan suuntaan, jos nuoria ihmisiä pitäisi kehottaa tallettamaan ajoissa sukusolujaan tulevan varalle.