Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistuva budjetointi liitää korkealentoisesti

Osallistuvan budjetoinnin ensikokeilu on Forssan kaupungissa edennyt päätössanoihin. Kaupunginhallitus päätti kuntalaisten äänestyksen perusteella, että kokeiluun varattu 20 000 euron määräraha käytetään Talsoilan frisbeegolfradan kunnostamiseen.

Forssalaiset olivat kiitettävästi hereillä, kun heiltä kysyttiin loppukesästä ehdotuksia määrärahan käyttöön. Saapuneista 38 ehdotuksesta liki puolet pääsi äänestykseen.

Syyskuinen äänestys ei kuitenkaan ollut aktiivista. 321 hyväksyttyä ääntä tarkoittaa vain vähän yli kahta prosenttia äänioikeutetuista forssalaisista.

On pohdittava, miten osallistuvasta budjetoinnista saisi oikeasti osallistuvaa ja äänestyksestä vireämpää. Siitä pitäisi viestiä asukkaille näkyvämmin.

Toisekseen nykyinen määräraha on vaatimaton. Sama summa on ollut käytössä Lopella, jossa tänä vuonna osbu-äänestäjiä oli tuplaten kaksi kertaa isompaan Forssaan verrattuna.

Janakkalassa osallistuvaan budjetointiin on tänä vuonna 50 000 euroa ja Riihimäellä peräti 100 000 euroa.

Toivottavasti forssalaisia vaivasi ensimmäisellä kerralla lounaishämäläinen alkukankeus.

Kuntalaisten on ymmärrettävästi vaikea heti arvioida, miten osallistuvaa budjetointia voisi kehittää, kun siitä ei ole kokemusta.

Osallistuvaa budjetointia on kuvattu uudenlaiseksi tavaksi ottaa kuntalaiset mukaan kunnan talouden suunnitteluun.

Pienen investointikohteen valinta ei silti ole kunnan talouden suunnittelua. Kyse on kunnan koko talousarvioon verrattuna marginaalisesta summasta. Forssassa investointimenot ovat laihoinakin vuosina useita miljoonia euroja.

Kuntalaki kannustaa osallistuvan budjetin soveltamiseen, mutta jättää toteuttamistavan avoimeksi. Osallistuva budjetointi antaa nykymallilla kuntalaisille mahdollisuuden vaikuttaa itse verovarojensa käyttöön, joskin vain vähäiseltä osin.

Toivottavasti osallistuvan budjetoinnin Forssan malli kehittyy ja jää vastaisuudessa pysyväksi käytännöksi. Sen turvin asukkaat voivat esittää parannuksia asuinympäristöönsä ja päättäjät voivat selvittää asukkaiden näkemyksiä ennen päätöksentekoa. Käyttöä ei kannata rajata ahtaasti.

Kuntalaisia pitää kuunnella, osallistaa ja kysellä heiltä ideoita.