Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puusta pitkään ja yhä korkeammalle

Julkinen puurakentaminen kurottaa korkealle. Puurakentaminen ratsastaa ympäristöarvoilla ja ilmastonmuutoksen hillinnällä.

Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman tavoitteena on lisätä puun käyttöä suuresti julkisessa rakentamisessa sekä erilaisissa halleissa ja silloissa.

Suomessa on edistetty jo pitkään puurakentamista ja muokattu myös rakentamisen sääntelyä puurakentamista suosivaksi.

Puun käyttöä on jarruttanut puurakentamisen korkeampi hinta suuremmissa rakennuskohteissa. Esimerkiksi ristiinliimattu massiivipuurakenne (CLT) tapaa hintakisassa hävitä betonitoteutukselle.

Kansallisten tavoitteiden mukaan puurakentamisen osuus julkisesta uudisrakentamisesta pitäisi nousta kuluvan vuosikymmenen puoleenväliin mennessä peräti 45 prosenttiin.

Kunnat ovat isossa roolissa puurakentamisen lisäämisessä. Panostus julkiseen puurakentamiseen lisää arvioiden mukaan puun käyttöä myös yksityisellä sektorilla.

Puurakentamisen malliyhtiöstä käy jokioislainen FM-Haus, joka painottaa kaikessa tekemisessään ekologisuutta. Esimerkiksi yhtiön käyttämä moduulirakentaminen mahdollistaa rakennuksen helpon muunneltavuuden, siirrettävyyden ja uusiokäytön.

FM-Hausin puumoduuleista rakentama Pikku-Finlandia on suomalaisen puurakentamisen parhaita näytteitä – ja vielä Helsingin paraatipaikalla. Finlandia-talon remontin valmistuttua sen tilat palvelevat vielä siirrettyinä helsinkiläisiä koululaisia ja päiväkotilapsia.

FM-Hausin edustamassa teollisessa puurakentamisessa, jossa elementit tehdään tehdasolosuhteissa, työ- ja materiaalitehokkuus ajaa ohi perinteisen työmaarakentamisen.

Puurakentamisen eduiksi lasketaan pienet päästöt ja vähäisempi ympäristökuormitus.

Ilmastonmuutostaistelussa puun käyttöä voi katsoa kahdesta vastakkaisesta suunnasta. Metsien hakkuut pienentävät hiilinielua. Toisaalta puutavara pitää kiinni sitomansa hiilen, ja uusi, nouseva metsä toimii taas hiilinieluna.

Puun käytön ilmastohyödyt riippuvat tarkastellusta ajasta. Lyhyellä tähtäimellä ne hiipuvat hiilinielukatoon, mutta pitkällä aikaa suhde kääntyy, kunhan puurakennusta käyttää useampi sukupolvi.

Parasta ekologisuutta onkin rakennuksen pitkä käyttöikä.