Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mykkäsen aitapohdinta on pahimmillaan syöttö trollitehtaiden lapaan – Rajavalvontaa ei pidä erikseen kyseenalaistaa

Valko-Venäjä harrastaa Venäjän tuella erittäin vastenmielistä ja vaarallista hybridivaikuttamista, jonka kohteena on Euroopan unioni ja siten myös Suomi. Yksi jo perinteisistä välineistä on väärä tieto, disinformaatio. Siinä on usein siteeksi totta ja suurin osa tarkoitushakuisesti keksittyä.

Vääriä tietoja levittämällä on saatu ihmiset liikkeelle, mutta piikkilanka-aita Puolan rajalla on paljastanut heille karun todellisuuden. Mitä seuraavaksi tapahtuu? Siitäkin on vain oletuksia, eli vaikuttaminen jatkuu – ja on vaarassa levitä hallitsemattomasti.

Hybridivaikuttamiseen vastaaminen on kokonaisuutena sen mittaluokan kysymys, että siihen on EU:n löydettävä yhteiset ratkaisut.

Trollitehtaiden disinformaatio voi perustua myös ”vastapuolen” vilpittömästikin esittämien asioiden vääristelyyn ja hyväksikäyttöön. Se pitäisi olla Suomessakin hyvin tiedossa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen pohti viime viikolla ”kulkuesteaidan” rakentamista itärajalle. Entinen sisäministeri ei kuitenkaan ole tehnyt tai tekemässä aidan rakentamisesta mitään varsinaista aloitetta.

Pohdinta on pahimmillaan syöttö trollitehtaiden lapaan: ”paniikin valtaan joutunut Suomi on jo rakentamassa muuria Venäjän-vastaiselle rajalleen.” No ei! Tätäkin valhetta voi käyttää melkein mihin tahansa tarkoitukseen, todennäköisesti ei Suomen tai suomalaisten etua palvelevaan.

Puola tekee EU:lle ison palveluksen pitämällä rajansa kiinni. Tilannetta ei voi kuitenkaan verrata Suomen itärajalla vallitsevaan. Liikenne ja kanssakäyminen on jatkuvaa ja molemmin puolin erittäin tarpeellista. Edelleen voi myös puhua ainakin jonkinlaisesta luottamuksesta. Toisenlaisiakin aikoja on ollut aivan riittävästi.

Suomalaisen rajavalvonnan toimintaa ei ainakaan erikseen pidä asettaa kyseenalaiseksi.

On ehdottoman tarpeellista, että rajavalvonnasta ja kansallisesta turvallisuudesta vallitsee laaja yksituumaisuus, niin eduskunnassa kuin muutoinkin. Asiat eivät käy valtapolitiikan välineiksi. Jos lainsäädännössä on puutteita, ne on korjattava, mutta se ei käy suureen ääneen rajoja heti kiinni vaatimalla.