Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunnallinen pysäköinninvalvonta on tehnyt Forssassa tehtävänsä – Lappuliisat ovat herättäneet vuosien varrella paljon puhetta ja suuria tunteita

Kunnallisen pysäköinninvalvonnan taival on käytännössä Forssan kaupungissa päättynyt, kun katuja 24 vuotta kiertänyt Asta Jaakkola jäi virastaan eläkkeelle.

Pysäköinnintarkastajat astuivat Forssassa katukuvaan kesällä 1997. Pelkkä parkkikiekollinen aikarajoitus ei taannut ydinkeskustan liikkeiden ja toimitilojen parkkipaikoille tavoiteltua vaihtuvuutta. Samat autot saattoivat 1990-luvun alkupuolella olla asiakasparkkipaikalla päivätolkulla.

Pysäköinninvalvonta on herättänyt vuosien varrella paljon puhetta ja suuria tunteita. Jopa liiallisesti siihen nähden, että itse pysäköintihän on Forssan kaupungissa ilmaista!

Jokunen laputettu vierailija vannoi, ettei kaupunkiin toiste tule. Paikallisiakin harmitti, että maksu rapsahti parkkikiekon käytön unohtumisesta.

Pysäköinnintarkastus jäi sittemmin yhden henkilön varaan ja hänelläkin tehtäviin kuului myös toripäivien torivalvonta.

Kunnallisen pysäköinninvalvonnan jatkoa on puitu nykyhetkeä ennen Forssan kaupungin hallinnossa ainakin vuosina 2015, 2010 ja 2002. Lopettamista ovat tuloksettomasti esittäneet sekä luottamushenkilöt aloitteissaan että viranhaltijat. Poliisi ja yrittäjät arvioivat takavuosina valvonnan tehonneen.

Lopettamisvaatimusta on perusteltu mm. laputtamisen haitoilla Forssan imagolle ja pysäköinninvalvonnan vähäisellä tarpeella, kun parkkipaikkoja alkoi ydinkeskustasta vapautua kivijalkaliikkeiden lopetettua tai siirryttyä kauemmas uudempiin liikekeskuksiin.

Paikalliset alkoivat vuosien myötä myös tottua parkkikiekon käyttöön. Yhtä kaikki pysäköintivirhemaksujen määrä on laskenut nyt alkuvuosista alas kuin lehmän häntä.

Parkkikiekkojen aikarajoituksia on hyvä väljentää uudessa tilanteessa.

Valvonnan palaaminen tyystin poliisin hoitoon tarkoittaa sitä, että aikarajoitusten noudattamisesta tulee Forssassa enemmänkin moraalinen kysymys kuin virhemaksun pelkoon nojautuva. Parkkikiekkojen seuraaminen vähenee, kun poliisilla on muitakin tehtäviä.

Pysäköintiongelmat keskittyvät Forssassa lähinnä torin ympärille, joten poliisipartion pitäisi yleisluonteisesta valvonnasta selviytyä. Selvät ja näkyvät pysäköintivirheet saavat kyllä sanktionsa. Kunnalliselle valvonnalle ei ole enää välttämätöntä tarvetta.