Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tasa-arvoaskel jäi Ruotsissa puolitiehen

Suomessa se on ollut jo toistuva käytäntö: nainen pääministerinä maan hallituksen peräsimessä. Tasa-arvon mallimaana pidetyssä Ruotsissa otettiin vasta nyt sama askel kuin meillä jo aikoja sitten – ainakin hetkeksi. Ruotsalaisen politiikan käänteet ovat kuitenkin yllättäviä.

Sosiaalidemokraatteja edustava Magdalena Andersson valittiin keskiviikkona jo kertaalleen Ruotsin seuraavaksi pääministeri valtiopäivien äänestyksessä.

Vasemmistopuolue piti valinnan epävarmana. Lopulta puolue meni hänen taakseen, kun kaupanteossa vastalahjaksi luvattiin korotus ruotsalaisten takuueläkkeisiin.

Jo vasemmistopuolueen nousu pääministerintekijäksi kertoi Anderssonin huterasta alkutilanteesta. Lisää lunta tupaan tuli kuitenkin rytisten, minkä seurauksena Andersson joutui jättämään eronpyyntönsä.

Ensin tuli takkiin valtiopäivillä äänestettäessä Ruotsin ensi vuoden budjetista ja välittömästi sen jälkeen demareiden hallituskumppani ympäristöpuolue ilmoitti jättävänsä hallituksen.

Anderssonin pikaero pakon edessä saattaa tuntua suomalaisittain perin yllättävältä, ruotsalaisittain politiikanteko jatkuu kuitenkin torstaina siitä, mihin se keskiviikkona jäi.

Magdalena Andersson ilmoitti tiedotustilaisuudessaan voivansa jatkaa pelkästään oman puolueensa muodostaman vähemmistöhallituksen pääministerinä. Se voi käydä aivan hyvin päinsä, mutta joka tapauksessa hänet on valittava uudelleen pääministeriksi.

Vaikeaa on: Anderssonin on haettava politiikalleen tukea hallituksen jättäneeltä ympäristöpuolueelta, vasemmistopuolueelta ja sen kanssa eriseuraiselta keskustalta.

Anderssonin pitkäaikainen edeltäjä Stefan Löfven ilmoitti elokuussa yllättäen eroavansa, mikä jätti tilaa hänen hallituksensa valtiovarainministerinä toimineelle Anderssonille. Taustalla oli kesäinen historiallinen häviö valtiopäivien epäluottamusäänestyksessä.

Magdalena Anderssonin lähtölaskenta saattaa olla joka tapauksessa alkamassa. Kova porvarillinen kilpailija, maltillinen kokoomus iskee maassa vellovaan jengirikollisuuteen ensi vuoden syyskuussa pidettävissä valtiopäivävaaleissa.