Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Forssan kaupungin työllisyyspalvelujen uudistus hautui hartaasti – Kaupunginhallituksessa kypsytteli rakenneratkaisua kymmenen kuukautta

Forssan kaupungin työllisyyspalveluiden toiminnan uudistaminen kesti kaupungin hallinnon rattaissa kuukausitolkulla. Hiljaa hyvä tulee, kenties.

Kypsyttelyä vaati myös viimevuotinen sivistys- ja tulevaisuuspalveluiden toimialan uusi organisaatio, josta polemiikkia on jatkunut myöhemminkin.

Sivistys- ja tulevaisuuslautakunta esitti viime tammikuussa Forssan kaupunginhallitukselle laaja-alaista työpaja- ja ohjaustoiminnan keskittämistä.

Kaupunginhallituksessa esitys työllisyyspalvelujen rakenteellisesta ja toiminnallisesta uudistamisesta jäi ensin pöydälle lisäselvityksiä varten, sitten asia palautui uudelleen valmisteltavaksi ja edelliskerralla poistui viime kädessä esityslistalta vain käväistäkseen yhteistoimintaryhmässä kuultavana.

Toimintauudistuksen aikataulu muuttui matkan varrella maaliskuulta ensin kesäkuulle ja sitten ensi vuoden alkuun.

Samalla muutokset tiivistyivät ”vain” työpajoihin, sillä työllisyydenhoito on lähiaikoina muutenkin valinkauhassa.

Valtiolla on aikeena siirtää työllisyyspalvelut kuntien kontolle jo vuonna 2024 ja seutukunnalla kehitetään parhaillaan aivan uraauurtavaa työllisyydenhoidon verkostoa Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän johdolla.

Kaupunginhallituksen tuoreella päätöksellä Forssaan syntyy kaksi työpajakokonaisuutta, toinen Perkiöntien tiloihin ja toinen Hämeentielle.

Keskittäminen tietää muuttokuormia mutta on lopulta hyvästä. Nykyisin työllisyyspalvelujen toimintaa on 7–8 osoitteessa ympäri kaupunkia. Rakennetta oli syytä selkeyttää.

Paljon fyysisiä paikkoja tärkeämpää on saada pajatoimintaan lisää vaikuttavuutta. Pajojen ja ohjauksen turvin osallistujat vahvistavat osaamistaan ja etenevät kohti työmarkkinoita. Palvelu- ja työprosesseja on samalla hyvä hioa.

Mahdollisesti koituvat säästöt ja muut synergiaedut ovat toisarvoisia joskin tervetulleita sivutuotteita. Kattavana päämääränä on saada nuoret ja vähän vanhemmatkin osattomat hyvää vauhtia kiinni omaehtoiseen elämään ja leivänsyrjään ja yrityksille työvoimaa.

Seudullinen työllisyydenhoidon ekosysteemi on harppaus pidemmälle. Hyväksytyn työllisyydenhoidon allianssisopimuksen jälkeen seuraavana vaiheena on palvelusopimus, jolla kunta sitoutuu ostamaan kuntayhtymältä yksityiskohtaisesti sovittavat palvelut.