Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokonaisvaltaista hyvinvointia kohti – Terveydenhoidon ammattilaisilla on tärkeä rooli hyvinvoinnin palauttamisessa, mutta yhteinen hyvä luodaan yhdessä

Hyvinvoinnin ja turvallisuuden ylläpidon hallinnollisia alueellisia rakenteita luodaan juuri nyt.

Hallintomalleja on kiva väsätä paperilla, mutta yksikään malli ei toimi ilman inhimillistä ymmärrystä ja panostusta. Olkoon siis inhimillisyys tärkein kriteeri taloudellisuutta unohtamatta. Uudistuksen perusta on turvallisuus ja luottamus siihen, että minusta pidetään huolta, jos en itse pysty. Mahdollisuus vaikuttaa itseä koskeviin päätöksiin kuuluu ehdottomasti asiaan.

Fyysisten sairauksien hoidon lisäksi henkinen hyvinvointi, elämän mielekkyys ja arvokkuus, johon kuuluu myös arvokas kuolema, on tärkeää. Ihminen ei ole vain numero, vaan tekijä ja toimija – ainutlaatuisena arvostettava. Akuutit nyrjähdykset pitää hoitaa sairaalassa, mutta on monia tutkimuksia siitä, miten sairastavuus vähenee, jos ihmisellä on mielekäs elämä. Hyvä ympäristö, puhdas ja monimuotoinen luonto, toisiaan tukevien ihmisten yhteisöt, luovat mahdollisuuksia hyvään kokonaisvaltaiseen elämään.

Monipaikkaisuus identiteettinä on nykyaikaa, siksi on kuntiin perustuvan hallinnon hyvä kehittyä kohti alueita, joissa pitää olla joustoa rajaseudun ihmisten hoitoon hakeutumisen suhteen. Hyvinvointialueiden kautta pitää syntyä uusia tapoja – vanhoja toimivia unohtamatta – tehdä asioita yhdessä ja panostaa myös ehkäiseviin toimiin yhdessä. Kuntien ja hyvinvointialueen tehtävien jaon tulee olla elävä ja joustava.

Terveydenhoidon ammattilaisilla on tärkeä rooli hyvinvoinnin palauttamisessa, mutta yhteinen hyvä luodaan yhdessä. Tarvitaan jokaisen omaa aktiivista panosta sen ylläpidossa. Vaikka puhutaan isoista rakenteellisista muutoksista ja asiantuntijuudesta, niin jokainen meistä on oman elämänsä asiantuntija. Mikään systeemi ei itsessään toimi ihmisen parhaaksi, jos sen sääntöjä ei avata siinä mukana oleville ja käydä avointa keskustelua tavoitteista ja keinoista niiden saavuttamiseksi.

Me Hämeessä asuvat olemme perinteisesti hiljaisuuteen ja sopeutuvaisuuteen taipuvaisia, mutta otetaan nyt hämäläinen sinnikkyys käyttöön ja luodaan vahvaa yhteistä toimintamallia selvitä tulevaisuuden haasteista.

Meillä on syytä arvostaa puhdasta luontoamme ja omaa kulttuuriamme, joiden hyvinvointivaikutukset olemme saaneet lahjaksi.

Eliisa Lintukorpi

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen vaaliehdokas (Vihreät)