Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaikuttajien vaikutusvalta vaatii varoiksi valvontaa – Lobbarirekisteri on hyvä saada käyttöön

Lakisääteinen lobbarirekisteri on useissa muissa EU-maissa mutta ei vielä Suomessa. Ehdotus on saatu vihdoin käsittelyyn.

Lakisääteisen lobbarirekisterin tarpeesta on keskusteltu Suomessa pitkään. Ajankohtaiseksi sen perustaminen tuli keväällä 2019 Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmaa kootessa, kun sitä oli jo tätä ennen parlamentaarisesti pohjustettu.

Hallitusohjelmakirjausta säesti kohu siitä, että puolueet olivat käyttäneet hallitusneuvotteluissa myös konsulttitoimistojen ja ammattiyhdistysliikkeen väkeä. Rinne uskoi ennen törmäämistään Postin työehtokiistaan, että lobbarirekisteri syntyy nopeasti.

Pontta lobbarikeskustelu sai myös HX-hävittäjähankkeesta, kun yhtiöt värväsivät tiimeihinsä puolustushallinnon konkareita. Samoin kummeksuntaa herätti eduskunnan suojeleva käytäntö vierailijalistojen kanssa.

Lausunnolle lähtee nyt parlamentaarisen ohjausryhmän ja asiantuntijaryhmän tuore ehdotus uudesta avoimuusrekisterilaista, joka esittää lobbarirekisterin soveltamiseen laajuudeltaan eri vaihtoehtoja.

Kun tavoitteena on parantaa päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja torjua epäasiallista vaikuttamista, parempi olisi, että se kattaisi valtionhallinnossa muutakin kuin pelkästään eduskunnan ja ministeriöt.

Oikeusvaltiossa on perusteltua saada tietoa toimijoista, jotka pyrkivät vaikuttamaan päätöksentekoon etuja saadakseen tai niitä puolustaakseen.

Kannattaa muistaa, että lobbaus on periaatteessa edunvalvontaa eikä rikollista myyräntyötä. Lobbarirekisteri ei ole vilunkikerho.

Lakisääteinen rekisteri on vain tarpeen lisäämään yhteiskunnallista avoimuutta. Sidonnaisuuksista on hyvä tietää. Julkisuusperiaate kuuluu demokratiaan.

Julkinen rekisteri helpottaa lobbareiden toimien seuraamista ja lobattujen poliitikkojen arvioimista. Tosin katveeseen jää edelleen kaikenlainen epävirallinen vaikuttaminen.

Jos kirjautuminen rekisteriin lisää hivenen byrokratiaa, se on pieni ja käypä hinta yhteiskunnallisen vaikuttamisen avoimuudesta.

Avoimuus tukee käsitystä reilusta pelistä