Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Forssan kouluratkaisu roikkuu vuoden veivaamisen jälkeen edelleen löysässä hirressä

Vuosi sitten Forssan talousarviokirjaan kätkeytyi miina, joka aluksi lipui huomaamatta ohi, kunnes räjähti silmille.

Vuoden 2021 talousarviokirjan perusopetusta koskevassa tavoitelomakkeessa luki: ”Tehdään palvelutarpeen muutoksiin perustuvat, kouluverkkoon liittyvät selvitykset siten, että päätökset niihin liittyen on mahdollista tehdä tammikuussa 2021”.

Muutostarpeen aiheutti Forssan yllättänyt lapsimäärän sukellus. Keskeisessä roolissa on lisäksi kaupungin talouden toimenpideohjelma Pärjäävä Forssa 2 eli säästötarpeet.

Sivistys- ja tulevaisuuslautakunnasta kiiri tammikuussa tietoon kouluverkkoraportti, joka esitti ratkaisuna Talsoilan koulun lakkauttamista jo monitoimikeskuksen valmistuessa 2022. Tyrmistys oli suuri.

Tämän jälkeen Forssan Lehdessä on julkaistu noin 200 uutista tai mielipidekirjoitusta Talsoilan koulusta.

Mielipiteitä on riittänyt Talsoilan koulun puolesta ja jotakin muuta koulua tai tahoa vastaan. Raportin johtopäätelmien yksittäisten puolustajien mukaan valinta on yksinkertainen: opetus tai seinät.

Mitenkään simppelisti käsittely ei ole sujunut.

Euroa on lapsiystävällisessä kunnassa hankala ymmärtää määrääväksi konsultiksi.

Puolensa valinneet pitävät selvityksiä puolueellisina.

Kouluratkaisu raastaa tunteita. Keskustelu on käynyt kierroksilla. Forssassa tunnot olivat jo valmiiksi vereslihalla, kun monitoimikeskusratkaisu syntyi taannoin yhden äänen erolla. Ja sen ratkaisun piti riittää…

Erinäisiä selvityksiä on kouluverkosta tehty, mutta budjettikirjaus kumisee onttouttaan.

Väliin tulivat kuntavaalit. Vanha sivistys- ja tulevaisuuslautakunta äänesti puolirampana ankkana esityksen, että Talsoila menettäisi koulunsa elokuussa 2023.

Kaupunginhallituksen palautettua esityksen uudelleen valmisteluun olemme yhä loppuvuodesta vailla selvyyttä ja lisäselvityksiä. Talsoilan koulu roikkuu löysässä hirressä.

Kaupunginhallituksen käsittelyn perusteella päättäjien on ilmeisen vaikea hyväksyä kaupungin suurimman alakoulun pilkkomista muuta kuin pakon edessä. Onko pakko, jos ei halua, kysyvät lapsetkin.

No, ei ole pakkoa tehdä jatkossa mitään, jos euroja ja lapsia yhä riittää.