Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Herran avulla Suomen noin 1500 miehen vahvuinen ”Daavid” kohtasi 18.12.1939 Pelkosenniemellä neuvostoarmeijan yli 20 000 miehen ”Goljatin

”Tässä auttoi Herra”, tällainen teksti on 18.12.1939 päiväyksellä Pelkosenniemellä. Tuona päivänä siellä käytiin taistelu, jossa Suomen armeija oli epätoivoisessa tilanteessa Neuvostoarmeijan vahvistetun 122. divisioonan hyökkäyksen johdosta.

Vihollisen tarkoituksena oli edetä Kemijärven kautta Rovaniemelle ja sitä kautta edelleen Tornioon saakka, vallata Lappi ja katkaista Suomelle tuiki tärkeä maayhteys Ruotsiin. Suomella oli aluksi vain vähäinen määrä joukkoja ylivoimaista vihollista vastaan, mutta apuun sinne määrättiin jääkärimajuri Armas Poiksalon komentama jalkaväkirykmentti 40, joka sekin kuitenkin oli kehnosti varustettu.

Mutta ihme tapahtui, Suomen noin 1500 miehen vahvuinen ”Daavid” kohtasi neuvostoarmeijan yli 20 000 miehen ”Goljatin”. Tämä taisteluvoitto saatiin varmasti vastauksena Suomen kansan rukouksiin, joihin Jumala vastasi väkevien luonnonvoimiensa avulla.

Voittoa edelsi Tasavallan presidentti, Kyösti Kallion pitämä radiopuhe Suomen kansalle ja Suomea puolustaville joukoille 17.12. jossa hän kehotti kansaa turvautumaan Jumalaan. Puheen jälkeen presidentin puoliso Kaisa Kallio kehotti suomalaisia rukoilemaan.

Eräs silloin 6-vuotias poika, kertoi aikuisvuosinaan, mitä näki, kun äiti vei hänet ja hänen sisaruksensa kauppaan kuuntelemaan tuota Kallion puhetta. Kauppa oli ollut täynnä ihmisiä. Kun Kaisa Kallio oli kehottanut rukoukseen, kaikki olivat polvistuneet, itkeneet ja rukoilleet.

Silloin Pelkosenniemellä satoi vettä ja räntää ja tehtiin Poiksalon johdolla taistelusuunnitelmaa. Kun sitä sitten lähdettiin toteuttamaan, pakkanen kiristyi kiristymistään aina neljäänkymmeneen asteeseen saakka. Säätilan muutos oli suomalaisten etu, sillä se haittasi voimakkaasti motorisoitua, paljon teknisempää puna-armeijan taisteludivisioonaa.

Osa suomalaisista joukoista koukkasi vihollisen selustaan. Toinen joukko suomalaisia yllätti puna-armeijan joukot toisaalla ja tuhosivat sen huoltokeskuksen ja tykkipatterit, mutta kaikkein suurin hämmennys kohtasi vihollista, kun myös sen selustasta alkoi kuulua taistelun ääniä.

Samaan aikaan eräs puna-armeijan autonkuljettaja sai kuolettavan osuman otsaansa ja rojahti ratin päälle. Auto alkoi tuutata jatkuvaa ääntä, joka olikin määritetty perääntymiskäskyksi. Niinpä Kemijoen länsipuolella olevat puna-armeijan sotilaat lähtivät pakenemaan paniikinomaisesti. Pieni kouluttamaton suomalaisjoukko sai näin valtaisan voiton ja melkoisen sotasaaliinkin pakkasen hyydyttämistä sotakoneista.

Tämä kannustakoon meitä nykysuomalaisiakin näinä vaikeina aikoina kääntymään Jumalan puoleen!

Pekka Murtolahti

senioripastori, Forssan Vapaaseurakunta