Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsiystävällinen kouluverkkoratkaisu – Talsoilan koulu jatkakoon ja suljetaan Keskuskoulu vaiheittain

Talsoilassa on pääosin 2-sarjaiset luokat, joten se kestää hyvin lapsien vähenemisen vielä vuosia. Keskurin yläasteen on kerrottu mahtuvan Akvarelliin 2030-luvulla. Keskurille suunnitellaan nyt jo yhdysluokkia, kun lapsia niin vähän ja pienet ryhmät ovat kalliita ylläpitää.

Talsoilan kulut oppilasta kohden ovat varsin kohtuulliset ja pienemmät, kun esim. Keskurin. Selvitysten mukaan lapsimäärät vähenevät juuri Talsoilan alueella, joten siellä opetusryhmät vähenevät sitä mukaa, kun väki vähenee tuoden säästöä, mutta säilyttää silti pedagogisesti ja taloudellisesti järkevät ryhmäkoot.

Talsoilan koulun sulkemalla on kerrottu saavutettavan opetusryhmien supistamisella 300 000 e säästö ja 30 000 e säästöt itse koulurakennuksen ylläpitokuluista. Näin toimien opetusryhmien supistaminen tarkoittaisi Talsoilan koululuokkien pilkkomista useisiin eri kouluihin.

Keskuri on lähellä uutta Akvarellia. Jos joku koulu pitää sulkea, niin suljetaan meille kallein koulu, eli keskuri sitten jos joskus pakko on joku sulkea ja tehdään se ala-asteen osalta vaiheittain alkaen 6 vuotta, ennen kun Keskurilta siirtyy yläaste Akvarelliin. Näin yhdenkään luokan ei tarvitse hajota kesken koulun, yksikään oppilas ei joudu eroon koulukavereistaan kesken koulun, kun uudet ekaluokkalaiset aloittavat uudessa koulussa, sitten kun tiedetään, milloin Keskurin yläaste siirtyy Akvarelliin.

Keskurilla aloittaneet kävisivät koulunsa siellä loppuun. Ennusteiden heittäessä jäisi optio, jos lapsimäärät äkisti nousisi, niin Keskuria voisi vielä alkaa täyttää uudelleen. Keskurin ”seinistä” 40 000 e vuosittaiset ylläpitokulut juoksee joka tapauksessa niin kauan, kun yläaste siellä on.

Tero Ahtola

kaupunginvaltuutettu (ps.)