Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallintohimmeli vai ei? 21 hyvinvointialuetta on parempi kuin viisi sote-aluetta alueellisen ja paikallisen tuntemuksen vuoksi

Tulevissa aluevaaleissa valitaan aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle, Kanta-Hämeen aluevaltuustoon valitaan 59 valtuutettua. Onko 21 hyvinvointialuetta hallintohimmeli?

Tällä hetkellä kunnat kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirien kautta vastaavat sosiaali- ja terveyspalveluista. Siihen nähden hallintohimmeli pienenee.

Tältä pohjalta ajateltuna jossain vaiheessa esillä ollut viiden sote-alueen malli pienentäisi hallintohimmeliä edelleen.

Seuraavaksi mieleen tulee, että eikö voisi olla vain yksi sote-alue, niin hallintohimmeli pienenisi edelleen.

Viiden sote-alueen malli perustui yliopistollisten sairaaloiden määrään ja niiden ympärille muodostettaviin sote-alueisiin.

Viisi on parempi kuin yksi tässä yhteydessä, mutta mielestäni siinäkin on puutteita. Nimittäin alueellisen ja paikallisen tuntemuksen puute.

On tärkeää, että päättäjillä on hyvä tuntemus alueensa asioista. Näin ajateltuna 21 on parempi kuin viisi.

Sote-uudistuksen tavoitteena on kustannusten alentaminen ja palvelun parantaminen.

Näiden tavoitteiden eteen täytyy ja kannattaa tehdä töitä. Alkuvaiheen käynnistyskustannukset ovat huomattavat, joten mahdolliset kustannussäästöt saavutetaan vasta myöhemmin tulevina vuosina.

Lähidemokratian nimissä on tärkeää, että ihmiset äänestävät aktiivisesti.

Vaalit, joissa äänestysprosentti jää alhaiseksi, ei kuvasta äänestäjien tahtoa täysimääräisesti.

Hallintohimmeli tai ei, aluevaalit lähestyvät, ole valmiina äänestämään.

Jari Kuusemo

aluevaaliehdokas, keskusta