Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Sopu särkyi Forssan valtuustossa ennakoidusti – Ensi vuonna rahaa koulunpitoon ja lapsiin on nyt siis vähemmän, kun perusopetussäästö jäi voimaan

UNICEFin Lapsiystävällinen Kunta -statuksella ratsastava Forssa hyväksyi maanantaina 300 000 euroa ylijäämäisen talousarvion, liikemaailmassa sanottaisiin, että voittoa on tulossa. Tähän päästiin valmisteluprosessilla, minkä aikana peruskoulut tekivät omista, päättyvään vuoteen pohjaaviin talousarvioesityksiinsä melkoisia leikkauksia. Tässä on ristiriita, minkä takia lapset tarvitsivat äänen. Siksi vastaesitys valtuustossa oli tarpeellinen.

Ensi vuonna rahaa koulunpitoon ja lapsiin on nyt siis vähemmän. Toiset koulut selviävät tästä helpommin, ne joilla jo valmiiksi on vähemmän resursseja, aika lailla huonommin. Näitä resurssieroja riittäisi palstan täytteeksi asti, mutta asia tuli nähtävästi jo valtuustossa ymmärretyksi.

Tyydyin kaupunginhallituksessa 7.12. ilmoittamaan suullisesti, että tämä perusopetussäästö ei käy ja että asiaan palataan valtuustossa. Käsi pystyyn virheen merkiksi, olisi pitänyt äänestyttää jo siinä vaiheessa tai ainakin jättää eriävä mielipide. Mutta ei esityksemme missään nimessä mistään puun takaa siis tullut, asiasta väännettiin kaupunginhallituksen someryhmässäkin pitkin valtuustopäivää.

Tarpeen olisi ollut koko 300 000 euroa, mitä aluksi ajattelin esittää, kompromissin löytymisen toivossa valtuustopäivän aikana se pudotettiin 100 000 euroon. Tällä olisi paikattu pahimpia vuotokohtia. Olen kiitollinen esitystä kannattaneille ja oli mukava huomata ymmärrystä lapsille löytyvän myös vasemmistosta ja vihreistä !

Demokratiaan kuuluen tällä mennään 2022 ja osassa kouluista joudutaan siis kipeämpiin ratkaisuihin kuin toisissa.

Keskuskoulun kohdalle tarvitaankin nyt lupaus: Olemme perinteisesti saaneet erinomaisia tuloksia valtakunnallisessa Kouluterveyskyselyssä kahden vuoden välein. Erityisesti niiden indikaattorien kohdalla, joilla mitataan oppilaiden hyvinvointia ja heistä huolehtimista ja välittämistä. Jos koronakevään 2021 kyselyssä on tulosten tullessa jotain aiempaa huonommin tai muuten kallellaan, jäljelle jääneitä resursseja kohdennetaan sinne.

Ihmisen ei ole hyvä myydä arvojaan.

Omalta osaltani lopettelen tämän keskustelun tähän.

Jari Marjamäki

Keskuskoulun rehtori

SDP