Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansa halutaan piikille myös joulunpyhinä – Mukaan rokotustalkoisiin hamutaan myös työterveydenhuoltoa, joka jätettiin aiemmin hyödyntämättä

Peruspalveluministeri vaatii vauhtia koronarokotuksiin. Nyt mukaan hamutaan myös työterveydenhuoltoa, joka jätettiin aiemmin hyödyntämättä.

Kaksitoista vuotta täyttäneistä suomalaisista yhden koronapiikin on käsivarteensa saanut yli 87 prosenttia ja toisenkin noin 83 prosenttia, mutta se ei riitä. Aiempaa tartuttavampi omikronmuunnos korostaa kolmannen rokoteannoksen tarvetta. Kolmannen piikin on toistaiseksi saanut vajaat 12 prosenttia suomalaisista.

Kaikkein tärkein kolmas rokote on luonnollisesti koronan riskiryhmiin kuuluville ja yli 60-vuotiaille.

Euroopan lääkevirasto muutti hiljattain kantaansa niin, että valtiot voivat harkita kolmen kuukauden rokotusväliä, vaikka lääkeviraston virallinen suositus toisen ja kolmannen annoksen välillä on kuusi kuukautta.

Vauhtia rokotuksiin on vaatinut muun muassa peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), joka sai tiistai-illan televisioesiintymisistään runsaasti julkisia kehuja. Kiurun mukaan ”rokotemasiina” täytyy saada kunnolla vauhtiin ja pitää käynnissä myös joulunpyhinä.

Tähän työhön pitäisi Kiurun mukaan yrittää saada mukaan sekä eläköityneet hoitajat että myös tulevat alan opiskelijat.

Kiuru olisi valmis antamaan myös lähihoitajille oikeuden antaa koronarokotuksia pienellä lisäperehdyttämisellä.

Kaikkien kivien kääntämisestä kielii, että Kiuru katselisi myös Puolustusvoimien suuntaan, josta voisi tulla apua ainakin koronatartuntojen jäljittämiseen.

Esille on nostettu myös työterveyshuollon apu. Työterveyden piirissä on lähes pari miljoonaa suomalaista, joten tämä koskee todella merkittävää osaa väestöstä.

Alun perin koronarokotuksia mietittäessä työterveyden toimijat haluttiin pitää sivussa. Nyt kun kahden rokotekierroksen jälkeen tarvitaan vielä ainakin kolmas, ääni kellossa näyttää muuttuneen.

Se onkin järkevää. Alkuperäistä päätöstä työterveyshuolloin pois jättämisestä voi arvostella jälkiviisaana, mutta nyt vitkasteluun ei ole enää aikaa. Kaikki mahdollinen apu rokotuksiin tarvitaan.

Vaikka Kiuru käytti haastatteluissa useaan otteeseen sanapartta ”mukaan talkoisiin”, on ymmärrettävä, että lisätyövoiman haaliminen maksaa.

Jo nyt tiedetään, että yhteiskunnan koronalasku on jo paisunut ja paisuu yhä. Maksun aika koittaa joskus hamassa tulevaisuudessa.