Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusia mahdollisuuksia maakunnan kehittämiseen – EU-ohjelmakauden ensimmäinen rahoitushaku on ovella

Hämeen maakuntahallitus kuunteli viime viikolla mielikseen katsausta uudesta EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta, joka lupaa lihavia jakovuosia vuoteen 2027 asti.

Ensimmäinen rahoitushaku avautuu tammikuussa. Rahoitushaun keskiössä ovat tutkimus- ja innovaatiovalmiudet, digitalisaatio, energiatehokkuus, ilmastonmuutos ja kiertotalous.

Ensimmäisiä rahoituspäätöksiä on luvassa ensi keväänä.

Euroopan unionin alue- ja rakennerahojen alueellisesta jaosta 2021–2027 kehkeytyi maakuntien välille lihava ja pitkä riita, joka päättyi tänä syksynä kelpo sopuun.

Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnat olivat perustellusti vaatineet lisää aluekehitysrahoitusta itselleen. Itä- ja Pohjois-Suomi eivät halunneet luopua niitä suosineesta jakotavasta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) esikuntineen taikoi aluerahoista ratkaisun, jossa mikään alue ei menetä rahoitusta nykyiseen ohjelmakauteen verrattuna ja Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnat saavat lisää.

Kanta-Hämeen EU-rahoitus nousee edellisestä ohjelmakaudesta 2,5-kertaiseksi eli 31 miljoonaan euroon.

Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelmakauden on tarkoitus edistää alueiden elinvoimaa ja työllisyyttä.

Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelma lupaa yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Painopisteiksi mainitaan mm. kestävä kehitys, sukupuolten tasa-arvo, yhdenvertaisuus, digitaalisuus, kansainvälistyminen, ilmastonmuutos ja innovatiivisuus.

Iskusanoja ovat myös joustavuus ja aluelähtöisyys. Hankkeiden hakemisesta on lisäksi luvattu entistä sujuvampaa.

Rahoitusta voivat hyödyntää esimerkiksi pk-yritykset, oppilaitokset, kunnat, kehittämisyhtiöt sekä järjestöt, kunhan niillä on manio hakemus ja omaa hankerahaa.

Maakunnan tehtävänä on huolehtia siitä, että aluekehitysrahoista saadaan mahdollisimman suuri hyöty ja konkreettisia tuloksia.

Isoin haaste on löytää tarpeeksi hyviä hankkeita, jotka edistävät alueen kestävää kasvua ja elinvoimaa. On rohkeiden innovaatioiden aika.