Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliittisen päätöksenteon perusta on luottamus – Tämän kokoluokan asiat kuin Forssan kouluresurssit on valmisteltava ja neuvoteltava huolellisesti

Lauantain lehdessä (FL 11.12.) Keskuskoulun rehtori, kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen Jari Marjamäki kirjoitti esittävänsä tulevassa kaupunginvaltuuston kokouksessa 300 000 euron palautusta sivistys- ja tulevaisuuslautakunnalle toivoen lautakunnan kohdentavan sen huomioiden esittämänsä koulujen resurssit. Hän vertasi kirjoituksessaan resursointieroja opettajien ja ohjaajien palkoilla / oppilas. Erot perustuvat hänen mukaansa vain oppilasmäärien muutoksilla.

Näinkö yleistäen Forssan peruskouluissa kohdennetaan opetusta ja ohjausta kaikille oppilaille samalla kaavalla? Miten oppilaiden yksilöllisyys toteutuu? Eivät kai kaikki oppilaat tarvitse samaa määrää tukea oppimiseen? Yksilölliset erot voivat olla suuriakin. Erityisoppilas tarvitsee enemmän tukea oppimiseen, mikä tarkoittanee myös enemmän yksilöllistä ohjausta ja mahdollisesti useampaa opettajaa tai avustajaa? Jokainen ohjaaja pitää miettiä ja varmasti mietitäänkin tarkkaan oppilaitten mukaan. Silloin resurssit pystytään kohdentamaan oikein.

Erityisoppilaita on myös muissa kuin Tölön koulussa. Lisäksi Tölöllä ja Kuhalassa on enemmän esim. ulkomaalaistaustaisia lapsia, joiden tuen tarve ainakin alkuun todennäköisesti on suurempaa. Siinä Marjamäki on oikeassa, että Tölön koulu poikkeaa muista kouluista. Hän vain unohtaa mainita tuoton, mitä sieltä tulee. Siellä on oppilaina myös muista kunnista tulevia erityislapsia, joiden kuluista vastaavat heidän kotikuntansa.

Valtuuston kokouksessa aiemmin kirjoittamastaan poiketen ilmeisesti hygieniasyistä muutosesitystä ei tehnytkään Marjamäki vaan varavaltuutettu Viljanen, valtuutettu Uutelan kannattamana. Hintalappukin oli pudotettu 100 000 euroon. Hinnanmuutokselle valtuusto ei saanut selkeitä perusteita (ei toki 300 000 eurollekaan), ei myöskään siitä, mihin summa tarkalleen ottaen tulisi kohdentaa. Melkoinen iltalypsy.

Tämän kokoluokan asiat on valmisteltava ja neuvoteltava huolellisesti. Marjamäki oli kaupunginhallituksen kokouksessa yksimielisesti päättämässä talousarvioesityksestä valtuustolle. Mielipiteen tulisi pitää johdonmukaisesti eri instansseissa. Näin ollen muutosesitys olisi pitänyt tehdä kaupunginhallituksessakin. Pelkästään valtuustossa sen tekeminen nakersi hyvää keskinäistä luottamusta, mikä meillä on hallituksen puheenjohtajan johdolla ollut.

FL 15.12.21 Marjamäki kirjoitti, että olisi pitänyt jättää ainakin eriävä mielipide kyseisestä asiasta kaupunginhallituksessa. Jos ei tee muutosesitystä asiaan, ei siihen voi jättää eriävää mielipidettä. Ilman muutosesityksiä päätökset ovat yksimielisiä. Miten yksimieliseen päätökseen voisi jättää eriävän mielipiteen?

Valtuustoryhmistä Vihreät pois lukien löytyi ymmärrystä vastuulliseen kaupungin taloudenhoitoon. Se on myös lapsiystävällistä. Olemme saaneet lehden palstalta moneen kertaan lukea Marjamäen mielipiteen siitä, että Talsoilan koulu tulisi lakkauttaa ja sitten hän edellyttää mukaan lukien johtamansa koulu tällaisia lisäyksiä.

Vuoden -22 talousarvio on lievästi positiivinen. Monia muuttujia ei tarvita, että v. -22 tilinpäätös olisikin miinuksella. Nyt päätetyllä talousarviolla ei tehdä voittoa lasten kustannuksella. Hyvä yhteistyö edellyttää luottamusta.

Johanna Häggman

Keskustan ja KD:n valtuustoryhmän pj.