Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Katosiko demareilta punainen lanka? Yhteistyötä pitäisi arvostaa sen verran, että yhdessä sovittua puolustetaan ja siitä pidetään kiinni

Forssan kaupunginvaltuuston maanantaisessa kokouksessa (13.12.) nähtiin talousarvion käsittelyssä ennennäkemätön draaman kaari, jonka kulkua ei voi edelleen kuin ihmetellä.

Talousarvion käsittelyn alussa jokaisen valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoroissa kuultiin vuolaita kiitoksia hyvästä yhteishengestä ja yhteisymmärryksestä, joiden avulla talousarviota on rakennettu. Lisäksi kuultiin myös sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan puheenjohtaja Saara Jokisen (sd.) puheenvuoro, jossa hän totesi, että lautakunta on saanut aikaan budjetin, jonka avulla voidaan säilyttää nykyinen palvelutaso. Budjetin, jonka lautakunta yksimielisesti hyväksyi.

Neuvottelutauon jälkeen demarileiri päätti kääntää kokouksen suunnan. Varavaltuutettu Ida-Sofia Viljanen (sd.) teki esityksen, että sivistys- ja tulevaisuuslautakunnalle palautetaan perusopetuksen säästöistä 100 000 euroa. Hämmentävää esityksessä oli se, että demarivaltuutettu ja Keskuskoulun rehtori Jari Marjamäki kirjoitti Forssan Lehdessä (11.12.), että sivistyslautakunnan budjettiin pitäisi palauttaa välttämättömästi 300 000 euroa, jotta perusopetuksen taso voitaisiin turvata. Kahdessa päivässä ”välttämättömyys” muuttuikin yhdeksi kolmasosaksi alkuperäisestä summasta.

Äänestyksessä osa demareista äänesti tyhjää. Parinkymmenen minuutin sisällä myös Jokisen mieli muuttui ja hän hylkäsi johtamansa lautakunnan tekemän esityksen ja puheet palvelutason säilymisestä loikatessaan Viljasen esityksen taakse.

Hämmästelen edelleen tapaa, jolla kyseinen esitys tuotiin lukuisien kokousten jälkeen valtuustosaliin. Kaupunginhallitus, jossa myös Marjamäki istuu, käsitteli budjettia ja sen tilannetta monessa kokouksessa. Pitkän budjettijumpan päätteeksi hallitus hyväksyi kokouksessaan yksimielisesti talousarvioesityksen. Herääkin kysymys siitä, miksi näin suurta esitystä ei tehty jo hallituksen pöydässä, vaan se säästettiin isommalle estradille, jonka keskustelut streemataan kotisohville. Lisäksi omituista on se, että esitystä ei valtuustossa kuultu Marjamäen itsensä suusta, vaan esityksen teki varavaltuutettu.

Vaikka kaupunginhallituksen päätös ei ole muuttumattomuuden sinetti, tulisi yhteistyötä arvostaa sen verran, että yhdessä sovittua puolustetaan ja siitä pidetään kiinni. Haluan myös uskoa siihen, että rehtorina toimiva henkilö voi vaikuttaa omaa toimialaansa koskeviin budjettikysymyksiin merkittävästi jo ennen poliittisten toimielinten talousarviosyyniä.

Lopuksi haluan todeta, että itsekin opettajana pumppaisin ilomielin lasten ja nuorten palveluihin lisää rahaa, jos kaupungilla olisi taikasäkki, josta sitä loputtomasti ammentaa. Ajassa, jossa sote-uudistuksen aiheuttamat muutokset myllertävät kuntakenttää, on tärkeää elää kirstua vahtien, sillä uuden kunnan tulevaisuus ja haasteet ovat vielä kaikille avoimia. Vielä keskeisempää on, että päätöksenteossa rakennetaan poliittista kulttuuria, jossa yhdessä sovittuun voi luottaa.

Lotta Saarenmaa

kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (kok.)