Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vesihuollon varmuudesta on liian riskialtista tinkiä – Portaan yhdysvesijohto turvaa valmistuttuaan Forssan ohella Tammelan vesihuoltoa

Vedenmyynnin laskusuunta, isojen investointien rahoitus ja nousevat rakennusmateriaalien ja energian hinnat johtavat Forssan vesihuoltoliikelaitoksen talous- ja jäteveden korotuksiin kolmena lähivuonna.

Ihmettelyä on nostattanut Forssan vesihuoltoliikelaitoksen lisäveden etsintähanke, jonka investoinnit vaativat lainakannan nostoa 10 miljoonan euron tasolle.

Vesihuoltoliikelaitos on kartoittanut vuosien varrella paikkaa uudelle ottamolle niin lähiseudulta kuin Lopen Räyskälästäkin, jossa vastaanotto oli kalsea.

Parhaaksi paikaksi on valikoitunut monien selvitysten jälkeen Portaan Kellarimäki,

Nyt Portaan Kellarimäen vedenottamo ja Portaan siirtojohtolinja ovat lähellä toteutumistaan. Portaan siirtojohtolinjan rakentamisen pitäisi alkaa ensi vuonna, vaikka on herättänyt maanomistajissa myös pahaa verta.

Kellarimäen vedenottamon pitäisi lupaehtojen mukaisesti valmistua käyttökuntoon vuoden 2023 loppuun mennessä.

Johtolinjan ja vedenottamon rakentaminen maksaa vesihuoltoliikelaitokselle noin kolme miljoonaa euroa. Se on iso hinta vedenottamon suhteellisen vähäisestä tuotosta. Tuotto on noin kymmenesosa päivittäisestä vedenkulutuksesta Forssan vesihuoltoliikelaitoksen alueella.

Eikä siinä vielä kaikki. Vesihuoltoliikelaitoksen tavoitteena on jatkossa parantaa Portaan vedenottoa tekopohjavesihankkeella, joka on investointina samaa suuruutta. Lupaa sille voi hakea lupaa vasta, kun vedenotto Kellarimäestä on vakiintunut.

Mitä tolkkua on moisessa rahankylvämisessä, voi kysyä. Kaiken taustasyynä on Forssan kaupungin riskialtis ja elintärkeä Vieremän pohjavedenvedenottoalue, jonka uhkana on hyvinkin mahdollinen kemikaalirekan onnettomuus kymppitien mäessä. Ely-keskus ei ole Forssan toistuvista toiveista huolimatta saanut pohjaveden suojausta aikaiseksi.

Portaan yhdysvesijohto turvaa valmistuttuaan Forssan ohella Tammelan vesihuoltoa. Vedensaannista ja huoltovarmuudesta on lyhytnäköistä lähteä tinkimään.

Forssan vesihuoltoliikelaitoksen ja Tammelan kunnan hankekokonaisuuteen kuuluu talousvesijohtojen ohella paineviemäri Riihivalkaman ja Portaan välillä.