Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jouluun on hyvä rauhoittua omikronista ja aluevaaleista huolimatta

On tullut jo toinen koronajoulu, tällä kertaa omikronmuunnoksen levitessä.

Vuosi sitten lohtuna oli vahva olettamus, että laajaa kyläilyä ja tuttujen tapaamista piti välttää vain sinä jouluna, kun alkaneet rokotteet tylsistyttävät koronaviruksen terän.

Vaan vähänpä tiesimme. Ilmassa on nyt ehkä edelliskertaa enemmän harmitusta, kun usko paluusta normaaliin on kokenut kolauksia

Hämmennys rajoituksista ja niiden riittävyydestä on yhä vallalla. Ravintolat ovat koronarajoitusten alla ahdingossa ja varoittaneet lomautuksista.

Taisteluväsymystä voi aistia Uutissuomalaisen teettämästä mielipidemittauksesta, jonka mukaan suomalaisten tyytyväisyys Sanna Marinin (sd.) hallituksen koronatoimiin on laskenut. Todettakoon, että puolet vastaajista on edelleen erittäin tai melko tyytyväisiä.

Onko tänä jouluna maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto? Suomi ei virallisesti ole poikkeusoloissa, mutta kylläkin rajoitustoimien alla.

Erityisesti jouluna kaivattu hyvä tahto on viime aikoina rakoillut politiikan saralla valtakunnallisesti ja paikallisesti.

Kansakunnassa on myös pitkään ollut ikävää ja aggressiivistakin jakoa kahteen leiriin suhtautumisessa koronaan. Sanan säilät sinkoilevat.

Joulun henki ei kuitenkaan ole nyt pilalla eikä uuden vuoden alkukaan, kuinhan ihmiset malttavat toimia yhä vastuullisesti.

Viruksen tahtia voi hillitä rokottamista nopeammin vähentämällä ihmisten välisiä kontakteja. Koulujen joululomat osuvat otolliseen aikaan.

Rokotteet, maskin käyttö ja joulun vietto lähipiirissä sekä koronan kotitestit estävät pahimpien uhkakuvien laukeamista.

Globaalista pandemiasta huolimatta koronakriisi on Suomessa toistaiseksi pysynyt sittenkin hallinnassa, mutta kaita tie kulkee kuitenkin rotkon reunalla.

Joulua värittää myös aluevaalien läheisyys. Aluevaltuustoehdokkaat ovat juuri saaneet numeronsa ja heitä polttelee vaalikampanjoinnin hukkuminen koronarajoitustoimiin ja vähiin vapaisiin viikonloppuihin.

Nyt on kuitenkin aika rauhoittua joulun viettoon, kukin omalla tavallaan. Niin ratin takana, oman kodin lämmössä kuin lähimmäisten muistamisessa.