Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pride-lippu ei liehu irrallaan muusta elämästä – Sateenkaarilipun ydinsanoma on kaikkien ihmisten tasa-arvoisuus

FL uutisoi 21.12. Kydön hulevesialtaasta Puolen Hehtaarin metsän asukkaiden näkökulmasta. Uutisessa huomioitiin myös kantoystävien asumuksen koristeet, esimerkiksi jo viime kesästä saakka näkyvästi liehunut sateenkaarilippu.

Sateenkaarilipun ydinsanoma on kaikkien ihmisten tasa-arvoisuus. Toisin kuin jotkut tuntuvat pelkäävän, lippu ei liehu vain seksuaalivähemmistöjen erinomaisuuden, vaan kaikkien ihmisten kunniaksi. Lippu yhdistetään seksuaalivähemmistöihin, koska kannamme sitä yhteisenä merkkinämme ja vaatiessamme tasa-arvoa ihmisten välille. Mihin sateenkaarilippu siis paremmin sopisikaan kuin kantoystävien asuinpaikkaa koristamaan? Satuhahmot jos ketkä antavat erinomaisen esimerkin siitä, kuinka moninaiset hahmot elävät samassa maailmassa arvottamatta toisiaan.

Yhdenvertaisuus toteutuu aktiivisten tekojen ja sanojen myötä. Ei ole kyse siitä, onko liputus keneltäkään pois vaan siitä, mitä se tuo lisää. Harmaata taivasta vasten värikkäänä liehuva sateenkaarilippu viestii siitä, että ainakin joku täällä tavoittelee tasa-arvoa. Se antaa jokaiselle sateenkaarilipun alle lukeutuvalle ihmiselle kokemuksen nähdyksi tulemisesta. Sivistynyt yhteiskunta ei paina jäseniään piiloon, vaan näkee, ottaa osaksi ja tekee jokaiselle tilaa. Tasa-arvolaki ei sisällä vain syrjintäkieltoa, vaan velvoittaa edistämään tasa-arvoa.

Kaikille, joita sateenkaarilipun näkeminen häiritsee, muistutan lipun universaalista, kaikkia ihmisiä koskevasta viestistä. YK:n Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus (1948) sisältää 30 artiklaa, joihin Suomikin on sitoutunut. Ensimmäinen artikla on kenties tunnetuin, mutta muistutettakoon siitä tässäkin: Kaikki ihmisen syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.

Ja kun sanon viestin koskettavan kaikkia, tarkoitan myös lapsia. YK:n Lapsen oikeuksien julistus sisältää 10 periaatetta hyvän lapsuuden suojelemiseksi kaikkialla maailmassa. Ensimmäinen periaate takaa, että lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle riippumatta hänen henkilökohtaisista ominaisuuksistaan. Esimerkkeinä muusta sisällöstä mainittakoon 7. periaate, joka käsittelee lapsen oikeutta koulutukseen, eli oikeus saada tietoa. 10. periaate taas korostaa, että lasta tulee kasvattaa ymmärtämykseen ja suvaitsevaisuuteen sekä suojella lasta sellaisilta toiminnoilta, jotka voisivat kasvattaa hänessä taipumuksia rodulliseen, uskonnolliseen tai muunlaiseen syrjintään.

Edellä mainitut YK:n julistukset sisältävät useita kohtia, jotka takaavat samat oikeudet kaikille ihmisille, mutta myös asettavat kasvattajat velvollisiksi antamaan lapsilleen tietoa. WHO on tarkentanut näitä teemoja erityisellä linjauksellaan lapsen seksuaalioikeuksista. WHO linjaa mm. että lapsella on oikeus saada iänmukaista tietoa seksuaalisuudesta, olla omanlainen, yksilöllinen, erilainen kuin kukaan muu tai vanhempiensa unelmat. Tärkein WHO:n linjauksista on, että lapsella on oikeus tietää seksuaalioikeutensa. Näin ollen kukaan ei voi sanoa, että sateenkaarilipun näkyminen julkisella paikalla olisi lapsille haitallista. Päinvastoin, ehkäpä juuri sateenkaarilipun näkemisestä herää kysymyksiä, jotka avaavat terveen keskustelun tasa-arvosta tai vaikkapa seksuaalisuudesta.

Milla Malin