Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointialueen valtuutetun valta? Aluevaltuustojen toimintatavat ovat vasta kehitteillä

Kunnanvaltuustoissa on vakiintuneet, selkeät ja kaikille tutut pelisäännöt, mutta aluevaltuustojen toimintatavat ovat vasta kehitteillä – ja ennen kaikkea valtakysymykset. Niitä eivät ole kehittelemässä aluevaaliehdokkaat eivätkä tavalliset ihmiset.

Miksi ei tehty todellista sote-uudistusta, jota olisi Kanta-Hämeessäkin tehty kansalaisilta kysellen, asiantuntijoita kuunnellen eikä niiden voimin, jotka ovat olleet vuosikymmenet samoissa sote-kuvioissa?

Iso(i)mmat puolueet ovat jo selkeästi ja nopeasti sopineet, että jokaisesta hyvinvointialueen valtuutetusta maksetaan 5-6000 euroa rahaa puolueelle, ei siis valtuutetulle. Valtuutetut saavat omat kohtuulliset kokouspalkkionsa, mutta valtaa ei ilmeisesti anneta.

Paljon riippuu tulevasta hallintosäännöstä (laki hyvinvointialueesta 611/2021, 95 §).

Vaikka hyvinvointialueen valtuutetulla ei ole juurikaan valtaa, siellä tarvitaan silti ja sen vuoksi ikivanhoja käytäntöjä kyseenalaistavia ja niistä edes kertovia. Onko ”kokenut”, täysin politisoitunut kansanedustaja-kunnanvaltuutettu-aluevaltuutettu sen köyhimmän hyvinvointialueen ihmisen asialla tai ehtiikö edes olemaan?

Rafael Hellsten

aluevaaliehdokas, Kanta-Häme, Liike Nyt