Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote tulee, olemmeko valmiita? Hyvinvointialueen suurin haaste jatkossa tulee olemaan henkilöstöpula ja sen hallinta

Kun nyt olemme käynnistämässä historiallisen suurta uudistusta sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä pelastustoimeen, meidän tulee huolehtia siitä, että siirtymävaihe ei aiheuta tarpeettomia häiriöitä. Valittavalla hyvinvointialueen valtuustolla on oltava selkeä käsitys nykyisestä palvelurakenteesta ja sen käytännön toiminnasta. Ei voida ajatella äkkinäisiä muutoksia tai katkoksia vaikkapa potilastoiminnassa. Siirtyminen uuteen hallintoon tulee tapahtua palveluiden kannalta saumattomasti.

Hyvinvointialueen suurin haaste jatkossa tulee olemaan henkilöstöpula ja sen hallinta. Monia asioita kuten palkkaus, työilmapiiri ja joustavat työajat on nostettu esille. Mutta ne eivät tule riittämään. Alueen kaikkien sote-alojen toimijoiden kapasiteettia on hyödynnettävä kuitenkin niin, että julkinen sektori heiluttaa tahtipuikkoa. Tilaajaosaamista on parannettava.

Koska siis työntekijöistä tulee olemaan pulaa, tarvitaan tuottavuuden parantumista. Tämä tarkoittaa vaikkapa sitä, että avustavia tekijöitä on riittävästi – lääkärin ei tarvitse keskittyä kirjaamiseen ja tietokoneen naputteluun, vaan itse potilastyöhön. Kolmannella sektorilla voisi olla nykyistä paljon suurempi rooli esimerkiksi vanhushuollossa.

Kustannuksista ja niiden hillinnästä on myös puhuttu paljon. On kuitenkin hyvä muistaa, että Suomessa julkinen sektori kustantaa terveydenhuoltomenoista selvästi vähemmän kuin muissa pohjoismaissa. Yleensäkin terveydenhoitomenot bruttokansantuotteeseen verrattuna ovat kansainvälistä keskitasoa. Nyt siirtymävaihe tulee aiheuttamaan miljardikulut (tietojärjestelmät, palkkojen yhteensovittaminen, uudet hallintorakenteet jne.). Asiakasmaksuja ja taksoja ei tulisi kuitenkaan korottaa, pikemminkin päinvastoin.

Aluevaltuustot joutuvat ottamaan kantaa lukemattomiin asioihin. Valtuutettujen on oltava selvillä mistä puhutaan ja päätetään. On löydettävä ne asiat, joilla on suurin vaikuttavuus väestön hyvinvoinnin ja terveyden kannalta. Valtuustossa tarvitaan poliitikkojen ja talousosaajien lisäksi varsinkin terveydenhuollon ammatillista tietämystä ja kokemusta.

Juha Koskelainen

sisätautilääkäri

aluevaaliehdokas, Forssa (kok.)