Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 31.8.2022: Vanhat konstit käyttöön energiatalkoissa

Energian hinnannousu ja tulossa oleva syksy ovat herättäneet varsinkin pientaloasukkaat pohtimaan, miten itse voisi vaikuttaa enrgialaskunsa suuruuteen. Lämmitys on suurin yksittäinen kuluerä, joka kurittaa varsinkin sähköllä lämmittävien taloutta nyt kovalla kädellä.

Onnellisessa asemassa ovat he, joilla jo on käytössään vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja sähkölämmityksen sijaan tai rinnalle. Takavuosina käytöstä poistetut pönttöuunit ja puuliedet olisivat nyt kovaa valuuttaa. Voi vain kuvitella sitä harmituksen määrää, jota ”helppoon” sähkölämmitykseen vaihtaneet tällä hetkellä tuntevat. Kaipuu leivinuunista hohkaavaan lämpöön kasvaa säiden viilentyessä ja viimeistään pakkasilla polttopuiden pilkkomiseen käytetyt hikiset tunnit maksavat itsensä ruhtinaallisesti takaisin.

S y ksyn tulo on tietänyt kiireitä myös nuohoojille, joilta kysellään neuvoja vanhojen tulisijojen käyttöön otosta tai uusien rakentamisesta vanhoja hormeja hyödyntäen. Kotitarverakentajien on hyvä muistaa, että turvallisuus edellä mennään tässäkin asiass a ja hormien kunto on syytä tarkastaa ennen muuraustöihin ryhtymistä. On vääränlaista ajattelua tuudittautua siihen, ettei hormien kunto ole miksikään mennyt, kun niitä ei ole käytettykään. Rakenteet elävät, käytti niitä tai ei, se on syytä muistaa.

Monessa kotitaloudessa on loppukesän aikana alettu varautua myös mahdollisiin sähkökatkoihin tai sähkön saannin säännöstelyyn. On ollut silmiä avaavaa huomata, miten moni askare vaatii sähköä. Myös omien kulutustottumusten pohdiskelu on avartavaa. Käykö kodinkone turhaan tai lämmitetäänkö sähkösaunaa liian pitkään vain tavan vuoksi, siinä tutkiskelun paikka.

Toimintakunnossa oleva aggregaatti ja sen polttoaineen varasto luovat turvallisuuden tunnetta samalla tavalla kuin polttopuista pullisteleva liiteri. Varautuja on hankkinut viimeistään nyt arsenaalin paristoja, taskulamppuja ja kynttilöitä.

Tiukimmassa taloudellisessa tilanteessa olevia eivät toisten varastot lämmitä. Miten varautua, jos talouden pyörittäminen jo vanhoillakin hinnoilla on ollut haastavaa. Ihminen on luova ja kekseliäs, mutta taloustilanteen ahdistaessa vaihtoehdot kutistuvat vähiin. Nyt kysytään myös yhteiskunnalta joustoa, jotta turvaverkot yltäisivät kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin asti ja kestäisivät kasvavan paineen.