Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoret liikkeelle neuvonnan voimin

Lasten ja nuorten liikkumattomuudesta on kannettu huolta jo pidemmän aikaan. Passiivinen ja istuva vapaa-ajanvietto on vienyt yhä enemmän ja enemmän aikaa kaikenlaiselta arkiliikunnalta. Kun vielä monesti esimerkiksi koulumatkat kuljetaan vanhempien autokyydillä, on syytäkin miettiä, millä liikettä saataisiin päiviin lisää.

Samaan aikaan kuilu liikkuvien ja liikkumattomien nuorten välillä on kasvanut. Tosin eri urheilulajeja harrastavatkaan eivät välttämättä liiku tarpeeksi, jos harjoitusten ja kilpailujen lisäksi muu aika on passiivista. Kaikki liikkuminen on toki hyväksi, mutta miten saada liikunnasta koko loppuelämän kantava tapa, joka auttaa paitsi jaksamaan myös kohentaa ja ylläpitää terveyttä.

Muun muassa Liikkuva koulu -ohjelmalla on yritetty vaihtelevalla menestyksellä saada koulupäiviin lisää liikuntaa. Tosiasia kuitenkin on, ettei pelkkä kouluaikaan kytketty liikkuminen riitä, vaan liikettä pitää saada lisää myös vapaa-ajalle.

Ypäjän kunnassa on otettu liikkumattomuuden haaste vastaan ja käyty käytännön toimenpiteisiin lasten ja nuorten auttamiseksi. Kunta on vastikään käynnistänyt lapsille ja nuorille palvelun, joka tarjoaa neuvontaa paitsi liikkumiseen myös muuhun terveelliseen elämään, ravintoa ja lepoa unohtamatta.

Aikuisten maailmassa erilaiset henkilökohtaiset neuvontapalvelut ja yksilöllinen ohjaus ovat olleet käytössä jo vuosia. Nekään eivät ole kyenneet kukistamaan sohvan vetovoimaa niin paljon kuin kansanterveydellisesti olisi tarpeen. Jokainen liikkeellä vietetty hetki ja valinta terveellisemmän ravitsemuksen suuntaan on kuitenkin teko kohti parempaa tulevaisuutta.

Liikuttamisen pakkopullan asemesta Ypäjän mallissa on muun muassa panostettu vaihtoehtoihin. Erilaisia lajeja on pienessä kunnassa tarjolla harrastettavaksi hengästyttävän monipuolisesti. On panostettu ulkokuntosaliin. pump track -rataan, trampoliinipuistoon ja kuntoportaisiin. Joukkuelajeista voi valita perinteisempien lisäksi vaikka haavipalloa. Lisänä ovat paikallisten urheiluseurojen tarjoamat harrastusmahdollisuudet.

Kunnan onni on liikunnanopettaja, joka tuntee nuoret ja heidän kuntonsa. Kokeilla voi muutakin kuin liikuntatuntien pakollisia lajeja, ja panostusta on myös yhdessä tekemiseen. Porukalla liikkuminen kun on samalla myös sosiaalista ja kaveriporukan paine ajaa positiivisen kautta mukaan.