Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Vanhassa vara parempi – Sairaanhoito on koetuksella

Kokeneet ja ansioituneet ovat ottaneet jälleen kantaa ilmansuuntiin. Anttila, Kononen ja Luostarinen ovat ansiokkaasti nostaneet ilmansuunnat ja suuntautumisen esille. Vanhassa vara parempi -otsikossani en viittaa kirjoittajiin erityisesti, vaan historiaan, tavoitteisiin ja ratkaisuihin.

Kiertäessäni 1975–1985 arkityökseni terveyskeskuksia, aluesairaaloita, keskussairaaloita ja yliopistollisia keskussairaaloita oli hyvin selvää kaikille, mikä oli marssijärjestys. Kun hätä oli suurin ja avun tarve ammatillisesti huutavin, oli selvää, mihin suuntaudutaan. Suomessa oli viisi miljoonapiiriä, yliopistollisten sairaaloiden vastuualuetta.

Keskustelu nykyisessä kotikaupungissani jatkuu samanaikaisesti, kun teho-osastoja aiotaan sulkea lakkouhan vuoksi. Taistelu jatkuu monella rintamalla. Ei ole itsestään selvää sekään, millaiseksi uusi hyvinvointialueratkaisu muodostuu. On mahdollista, että niistä syntyy pahoinvointialueita.

Tarvittiinko tällainen erämaavaellus ja seikkailu, että voidaan muutamassa vuodessa palata vanhaan alueelliseen vastuuja koon? Onko jatkossa viisi vai kuusi miljoonapiiriä, siitä päättävät poliitikot.

Nykyisellä aluevastuulla ei ole pitkällä tähtäyksellä onnistumisen edellytyksiä. Forssan osalta on kolme vaihtoehtoa: Helsinki, Turku ja Tampere.

Lopuksi lainaan sanatarkasti saamaani ohjetta pahimman varalle: ”Pirssi perseen alle ja Pirkanmaalle”. Yksilötasolla valinnan vapaus on edelleen olemassa.

Antti Niemi