Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruostejärven leirikeskusdebatissa on ollut 10 vuoden aikana paljon porua, vähän villoja – Jotain pitäisi päättääkin

Ruostejärven leirikeskuksella on pitkä historia mutta yhä epävarma tulevaisuus.

Forssan kauppala sai lunastettua ison ranta-alueen Tammelan Ruostejärveltä muita tarjoajia edullisemmin 1940-luvun alussa, kun suostui myyjän toiveeseen lasten kesäsiirtolan perustamisesta.

Rakennuskannan uusiminen 60 vuotta sitten paransi entisestään Forssan koululaisten kesänviettomahdollisuuksia.

Toiminta oli vilkasta, mutta kesäkäyttöisten rakennusten seisominen talvisin kylmillään alkoi hiljalleen verottaa niiden kuntoa. Lopulta kymmenen vuotta sitten leirikeskus suljettiin home- ja kosteusvaurioiden vuoksi.

Ränsistyvä leirikeskus jäi odottelemaan tulevia päätöksiä. Vain remontoitu sauna on ollut aktiivisessa käytössä.

Leirikeskuksen kohtalosta ja kunnostamisesta on käyty lähes vuosittaista debattia.

Tapio Virtanen (vas.) haki muutama vuosi sitten vipuvartta luovuttamalla lähes 4000 nimen adressinkin leirikeskuksen puolesta – tuloksetta.

Forssan kaupunginvaltuusto on useasti tyrmännyt muutamien, lähinnä vasemmiston valtuutettujen esitykset määrärahoista leirikeskuksen kunnostamiseksi.

Ikävänä konsulttina on toiminut euro. Kun kaupungin kiinteistöissä on korjausvelkaa ja vapaa-ajan palveluistakin on säästetty, ei uutta rahanreikää ole haluttu luoda.

Sinänsä hyvä idea Forssan seudun kuntien yhteisestä leirikeskuksesta ei hevin etene, kun Jokioinen ja Tammela ovat kunnostaneet jo omia leirikeskuksiaan Tammelassa.

Uusimman keskustelutilaisuuden leirikeskuksesta järjesti viime viikolla Forssan kaupunginhallituksen asettama työryhmä, jonka tehtävänä on puntaroida leirikeskuksen kehittämistä tulevaisuudessa. Päätösvalta on kaupunginhallituksella ja -valtuustolla.

Kerätty kuntalaispalaute vahvistaa uskoa siihen, että leirikeskusta ei ole järkeä myydä. Myyntisummasta olisi iloa vain tovi.

Vuosien tulokseton vääntö on karsinut idealismia. Vähemmistönä ovat toiveet nykyaikaisten mukavuuksien rakentamisesta isolla rahalla Ruostejärvelle. Valtaa ovat saaneet ajatukset kevyen varustelun lähtötasosta ja paikkojen saattamisesta purku- ja siivoustöillä kävijöille turvallisiksi. Karavaanarialuetta sinne ei haluta.

Hanketta voi lähestyä kuntalaisten virkistysalueen kehittämisenä. Telttaleirialue ei ainakaan ole haihattelua. Joka tapauksessa kymmenen vuoden aanailun jälkeen sopii jo odottaa ratkaisuja.