Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Eläkkeet puntarissa – Taitettu indeksi turvana korkean inflaation aikana

Useat poliittiset nousukkaat ovat arvostelleet viime vuosina eläkkeiden riittävyyttä ja ennen kaikkea työeläkkeiden kytkemistä enemmän hintojen nousuun kuin työstä maksettujen palkkojen kehitykseen.

Seuraavien eduskuntavaalien yhteydessä saattaa olla toinen ääni kellossa.

Työeläkkeiden ostovoiman turvaamisessa on työkaluna niin sanottu taitettu eläkeindeksi, joka sitoo työeläkkeet 80/20 prosentin suhteessa inflaatioon ja palkkojen kehitykseen.

Inflaatiolla on tavallista suurempi vaikutus työeläkkeiden korotuksiin vuoden 2023 alussa.

Mikäli niin sanottu taitettu eläkeindeksi on edelleen voimassa, työeläke voi nousta jopa seitsemän prosenttia. Tällöin tuhannen euron työeläke nousee seitsemän kymppiä ja kahden tonnin eläke on nimellisesti sataneljäkymmentä euroa suurempi tammikuussa kuin joulukuussa.

Paljon parjattu ja haukuttu taitettu eläkeindeksi takaa siis ensi vuonna paremman korotuksen kuin useimpien palkansaajaryhmien saama palkan lisä.

Korkean inflaation aikana eläkkeiden ostovoima on jokseenkin turvattu, mutta verotuksessa olisi toivomisen varaa. On vaan niin, että pienituloisen eläkeläisen verotus on kireämpää kuin vastaavan palkansaajan.

Pertti Myller

eläkeläinen