Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Ammattiliiton ja luottamusmiehen asemaa on vahvistettava

Suomen Yrittäjät ry:n toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kehotti taannoin Kauppalehden jutussa työnantajaliittoja luopumaan työehtosopimusten tekemisestä ammattiliittojen kanssa. Pentikäisen radikaalit kommentit eivät ole mikään uusi juttu, vaan sama levy on pyörinyt jo useamman vuoden. Toteutuessaan Pentikäisen ajama radikaalilinja olisi Suomelle sisäpoliittinen uhkatekijä.

Suomen Yrittäjät ry on jo useita vuosia ajanut paikallisen sopimisen lisäämistä. Järjestö markkinoi linjaansa sopimisen vapauden lisääntymisenä, mutta käytännössä se tarkoittaa työnantajan päätösvallan lisäämistä entisestään ja työntekijöiden aseman merkittävää heikentymistä. Yrittäjäjärjestö haluaa poistaa ammattiliitot kokonaan neuvottelupöydästä ja sanella työehdot työntekijöille luottamusvaltuutetun kautta. Tällä hetkellä mikään ei estä aitoa paikallista neuvottelua ja sopimista.

Luottamusvaltuutettu on lainsäädäntöön kirjattu heikompi versio ammattiliitojen luottamusmiehestä. Valtuutetun asema sekä oikeudet ovat heikot, eikä valtuutetulla ole takanaan ammattiliittojen turvaa. Ei ole siis ihme, että Suomen Yrittäjät ry näkee luottamusvaltuutetun kanssa paikallisesti käydyn näennäisen neuvottelun kätevänä väylänä heikentää palkkoja ja työehtoja. Yrittäjäjärjestön ajama palkkojen ja työehtojen dumppaus vaarantaa ammattiliittojen kanssa yhteistyötä tekevien yritysten aseman markkinoilla.

Tulevan eduskunnan on vahvistetta ammattiliittojen toimintaedellytyksiä. Ammattiliitoille pitää antaa kanneoikeus, jolla pystytään puutumaan paremmin räikeisiin työehtojen ja lainsäädännön rikkomuksiin. Luottamusmiehen asemaa tulee myös vahvistaa lainsäädännöllä. Ammattiliittoon järjestäytyminen on perusoikeus ja se pitää turvata jatkossakin Suomessa.

Timo Viitanen

pääluottamusmies, Hämeenlinna

Teollisuusliiton valtuuston jäsen