Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

On tarpeen keskustella päihteistä avoimesti nuorten kanssa – Hysteriaan ei ole syytä, mutta varhaiseen puuttumiseen on

Nuorten päihteiden käyttö on noussut yleiseksi puheenaiheeksi Jokioisilla.

Jokioisten kunnan nuorisotoimi osoitti aktiivisuutta lähettämällä viime viikolla Wilma-viestin, jolla heräteltiin Miinan ja Paanan koululaisten huoltajia ja koulujen henkilökuntaa huomioimaan nuorten keskuudessa liikkuvat huumeet.

Mikään paikkakunta Suomessa ei ole enää sellainen lintukoto, jossa ei alaikäisiltä nuorilta tavattaisi alkoholia, huumausaineita, tupakkaa, nuuskaa tai sähkötupakkaa.

Forssassa on vuosikymmeniä ollut liikkeellä koviakin huumausaineita ja niillä käyttäjäkuntansa – myös traagisin seurauksin.

Nykyään huumaavien aineiden hankinta on lisäksi entistä helpompaa. Joku tuntee aina jonkun, ja lisäksi kauppa käy myös netin välityksellä.

Vaikka päihteitä on tarjolla, se ei anna aikuisille syytä nostaa käsiä ylös antautumisen merkiksi. Ei ole samantekevää, nauttiiko päihteitä kaksikymppinen vai kymmenkesäinen

Avoin keskustelu asiasta on aina tarpeen – ennen kaikkea kotona nuorten kanssa

Päihteet eivät ole nuorten parissa tabu, josta puhuttaisiin häveliäästi kuiskaten. Ja miksi pitäisi. Päihteet ja niiden käyttö näkyvät nuorten arjessa.

Myönteistä on se, että nuoret kantavat toistensa päihteenkäytöstä huolta.

Pahinta on, jos vanhemmat ja aikuiset eivät jaksa kiinnostua nuorten kuulumisista. Asiaa ei voi sälyttää vain nuorisotoimelle tai kouluterveydenhuollolle. Nuorisotoimi ja järjestöjen vapaaehtoiset tekevät jo paljon jalkautumalla säännöllisesti viikonvaihteisin nuorten pariin. Hyvää työtä seudulla tekee myös moniammatillinen Ankkuri-tiimi.

Hysteriaan ei ole syytä, mutta varhaiseen puuttumiseen on, sillä nuoret kokeilevat päihteitä yhä varhaisemmin. Nopea puuttuminen tuo tulosta.

Varsinaisen huolen syynä on käyttäjien nuoruus ja näiden päihteiden käytön määrä. Huolen pitäisi olla kaikkien yhteinen, olipa sitten Suomen nykyisestä päihdepolitiikasta mitä mieltä tahansa.

Ei ole myöskään samantekevää, polttaako keskenkasvuinen tupakkaa, imeekö mälliä tai vetääkö sähkötupakkaa.

Nuuska ja sähkötupakka käyvät alaikäisten kesken kaupan vilkkaasti lainvastaisuudesta huolimatta. Kovin harmillista on se, että yleinen mielipide ei pidä nuuskaa tai sähkötupakkaa haitallisena, vaan lähinnä pienenä paheena.