Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Yhteistyötä päivystyspalveluissa

Valtakunnallisessa keskustelussa ja mediassa (mm HS 16.7, Yle 17.7, IL 14.8) on ollut esillä ensihoitopalvelun tehtävämäärien merkittävä kasvu ja tähän johtaneet syyt. On totta, että ensihoidolle välittyy paljon tehtäviä, jotka kategorisesti kuuluisivat jollekin toiselle taholle. Useimmiten juuri sosiaali- ja terveystoimen sisällä. Näitä ovat kotipalvelu, sosiaalipalvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, hoito- ja hoivakodin omalääkärit jne.

Sama havainto on tehty myös sosiaalipäivystyksissä. Kansalaisen / sote-ammattilaisen on helpointa soittaa 112, mikäli omalta alueelta ei löydy sovittuja käytäntöjä kiireettömiin tapahtumiin. Tämä voi kertoa resurssipulasta, väärin kohdennetuista resursseista sosiaali- ja terveystoimen palveluissa tai toimimattomista palveluista. Varsinkin kiireettömissä palvelutapahtumissa virka-ajan jälkeen.

Mediassa aiheeseen ensihoidon osalta kantaa ottaneet asiantuntijalääkärit tulevat erityisvastuualueiden ensihoitokeskuksista. Erityisvastuualueiden ensihoitopalveluiden järjestämisessä ei soten sisäinen yhteistyö/synergia ole läheskään niin pitkällä kuin esimerkiksi Päijät-Hämeessä tai Eksotessa. Tiedossamme oleva hoitaja- ja resurssipula voi entisestään korostaa mahdollista siiloutumista, mikäli emme tee oikeita päätöksiä kokonaisuus huomioiden. Olemassa olevat haasteet eivät ratkea laittamalla päätä pensaaseen tai lähettämällä rajapinnassa toimiville kumppaneille paimennuskirjeitä siitä, miten haluaisimme heidän näkökulmastamme toimivan.

Toimintoja tulee tarkastella yhdessä kaikki lakisääteiset tehtävät, päivystys- ja liikkuvat palvelut huomioiden. Näin avun tarvitsijat saavat tarkoituksenmukaisen ja oikea-aikaisen avun olemassa olevilla resursseilla. Yhdessä tekemisessä ja tiiviissä synergiassa tärkeänä toimintona on yhteisen tilannekuvan muodostuminen ja päivittäisten tehtävien suorittaminen ja koordinointi yhdessä. Yhdessä tekeminen vähentää myös päällekkäisyyttä ja näin ollen vapauttaa vähäistä resurssia toisaalle.

Päijät-Hämeessä toimiva moniammatillinen sosiaali- ja terveystoimen koordinaatio ja tilannekeskus toimii asukkaiden parhaaksi. Pitkään toteutettu yhdessä tekeminen ja kehittäminen näkyy päivittäisessä työssä ja alueen sote-tehtävien jakautumisessa. Yhteisestä koordinaatio- ja tilannekeskuksesta koordinoidaan liikkuvien palveluiden toimintaa tiiviissä yhteistyössä kaikkien toimijoiden tehtävät ja kyseisen hetken tilanne huomioiden – avun tarvitsijan parhaaksi. Päivystysapu 116117 palveluun soten ammattilaisille luodun oman viranomaislinjan kautta pystytään vastaamaan sote-ammattilaistenkin avun tarpeeseen tarkoituksenmukaisimmalla palvelulla. Tämä ei ole läheskään aina ensihoito. Joskus se on kotihoito, turva-auttaja, toisaalla kotisairaalan hoitaja tai yksin liikkuva ensihoitaja.

Päivystys- ja liikkuvissa palveluissa tehtävä yhteistyö tulevilla hyvinvointialueilla toivottavasti laajenee ja syvenee entisestään. Ensi vuoden alussa aloittavien hyvinvointialueiden tavoitteena on yhteistyön lisääminen ja alueiden asukkaiden palveluiden turvaaminen.

Sami Rive

ensihoitopäällikkö, eduskuntavaaliehdokas (kok.)