Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Senioritkin tarvitsevat digitaitoja arjessa

Kun ei omista tietokonetta, ei voi tehdä juurikaan mitään. Ei ostaa matkaa tai konserttilippuja. Huomasin, että on lähes mahdoton toimia yhteiskunnassa, jossa ei osaa käyttää älypuhelinta. Oli pakko opetella.

Senioreiden digiosaamisessa on kyse itsenäisyydestä ja itsemääräämisoikeudesta.

Seniorit tarvitsevat digitaitoja arkiaskareiden hoitoon, palveluiden käyttämiseen ja varsinkin yhteydenpitoon. Digiosaamisella on hyvätkin puolensa. Yhteydenpito helpottuu, kun kaukana asuvat sukulaiset ovatkin enää videopuhelun tai WhatsApp-viestin päässä.

Lisäksi lähes kaikki palvelut ovat siirtyneet verkkoon. Ihminen saa kellon ympäri tarvitsemansa tiedon.

Vaikka digikehitys on kustannustehokasta ja helpottaa asiointia monille osaajille, niin se ei aina lisää hyvinvointia, vaan voi lisätä yksinäisyyden kokemuksia.

Joku tutkimus kertoo, että jotkut seniorit olivat valinneet tietokoneettoman elämän. He kokivat olevansa aktiivisempia ja sosiaalisempia.

Jotkut seniorit eivät pidä kehitystä suotuisana. Jos henkilökohtainen osaaminen on heikkoa, niin hän tarvitsee apua osaajilta ja varsinkin nuorilta.

Toisaalta toisen ihmisen puolesta asiointi ei edistä digitaalista osaamista.

Digilaitteen käyttäminen ei ole asiakaspalvelua.

Digisanasto on pääosin vierasta. Sanasto tulisikin muokata selkokieliseksi.

Esim. kadunvarressa oli mainos, jossa luki, että lataa appi ja saat kahvin. Mitä se tarkoittaa? Millä lataaminen tehdään? Ja mikä ihmeen appi?

On Chattia, Facebookia, Instagramia, Messengeriä, WhatsAppia, You Tubea ja mitä näitä onkaan.

Salasanojakin A-nelonen täynnä ja useimmiten hukassa.

CM-pöytäseurueemme 80-vuotias jäsen kertoi pari vuotta sitten, että sellaista älyluuria ei kyllä osta ikinä ja pärjää loppuelämänsä tällä Nokia 3210 -kännykällä. Ei aikaakaan, kun tuo sama herra istui pöydässä uutta älypuhelimen ruutua jatkuvasti tuijottaen.

Että niin muuttuu maailma Eskoseni

Keijo Wääri