Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raadollinen realismi tukee turvallisuutta – Suojelupoliisi varoittaa Venäjän tiedustelutoiminnan lisääntyvän Suomessa

Elämme outoja aikoja, kun suojelupoliisin uhka-arviot kuulostavat suorapuheisuudestaan huolimatta pidättyviltä.

Jos suojelupoliisin kansallisen turvallisuuden katsauksia saatettiin ennen pitää uhkakuvien maalailuna, maailmantapahtumat ovat toista osoittaneet. Supon lakonisia arvioita voi jo pitää vallan realistisina.

Suojelupoliisi nostaa katsauksessaan esiin Venäjän tiedustelutoiminnan lisääntymisen eritoten kyberympäristössä. Vakoilu keskittyy Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen päätöksentekoon.

Supon mukaan Suomen kansallinen turvallisuus on ainakin vielä hyvä, mutta uhka on kohonnut Suomen Nato-jäsenyysprosessin ja Ukrainan sodan vuoksi.

Tärkein huomio on se, että tiedustelun ja vaikuttamisen uhka on kasvanut niin fyysisessä kuin kyberympäristössäkin mm. sähkön ja energian jakeluverkkoa sekä tietoliikenneyhteyksiä kohtaan.

Yritysten on panostettava siihen, ettei esimerkiksi energiajakelun tai muun kriittisen infrastruktuurin ohjauselektroniikkaan pääse käsiksi suoraan avoimesta verkosta.

Tietotekniikkaan vahvasti nojautuva yhteiskunta on altis kyberhyökkäyksille. Supo ei pidä todennäköisenä lamauttavaa eikä väkivaltaista iskua lähiaikoina, mutta ei sulje niitä poiskaan.

Supon päällikkö Antti Pelttari ei suoraan nimeä Itämeren kaasuputkivuotojen aiheuttajaa. Putkien vahingoittamiseen kykenee kuitenkin vain valtiollinen toimija, joka haluaa eri tavoin lietsoa pelkoa ja epävarmuutta.

Perinteinen henkilötiedustelu diplomaattistatuksella on vaikeutunut Euroopassa Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa

Venäjän lisäksi myös Kiina harjoittaa henkilö- ja kybervakoilun lisäksi perinteistä yritysvakoilua huipputeknologian perässä, joten tietoturvaan on yrityksissä syytä panostaa.

Natoon hakeutuminen ei yksinomaan lisää turvallisuutta vaan tekee Suomesta entistä kiinnostavamman tiedustelun ja vaikuttamisen kohteen Venäjälle. Venäjä mielii vaikuttaa Suomen Nato-politiikkaan ja ehkä myös hankkia Suomen kautta tietoa Naton aikeista.

Supon Pelttari asettui kannattamaan venäläisten turistiviisumien käytön lopettamista, vaikka kaikki tulijat eivät muodostakaan uhkaa kansalliselle turvallisuudelle.

Suomen ei auta muu kuin nojata kansallinen turvallisuus raadolliseen realismiin ja kylmääviin uhkakuviin. Suomalaisen yhteiskunnan on oltava valmis monenlaiseen Venäjän vaikuttamiseen.