Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Eturauhassyöpä tarvitsee varhaista diagnostiikkaa

Eturauhassyövän diagnoosin saa Suomessa vuosittain yli 5000 miestä ja taudin ilmaantuvuus on jatkuvasti kasvussa. Sairastuneiden keski-ikä on noin 70 vuotta, mutta tautia esiintyy myös huomattavasti nuoremmilla.

Eturauhassyöpä on Suomen yleisin syöpä. Voisi siis hyvinkin ajatella, että juuri eturauhassyövän seulonta olisi erityisen edullista yhteiskunnalle. Kun eturauhassyöpä löydetään ajoissa, voidaan selvitä varsin kohtuullisilla kustannuksilla, mutta jos tauti löydetään jo levinneenä, kustannukset ovat sähköauton luokkaan. Tietysti inhimillinen tuska on myös suurempi.

Erityisen haastava eturauhassyöpä on sen kavaluuden vuoksi. Kun syöpä kasvaa eturauhasta ympäröivän kapselin sisällä, tauti on yleensä oireeton. Ruotsissa ollaan miehen sukupuoliterveydestä kiinnostuneempia varhaisemmin, siksi siellä voidaan tarjota useammin kuratiivinen hoito miehille.

Euroopan urologiyhdistys ja Europa Uomo ovat jo 2018 laatineet ”Policy Paper on PSA Sreening for Prostate Cancer”. Tässä dokumentissa molemmat asiantuntijajärjestöt peräävät nopeita toimia eturauhasyövän varhaisen diagnosoinnin puolesta. Viime kesäkuussa Leusdenissa molemmat järjestöt uudistivat tämän pyynnön, joka johtikin Euroopan Unionin aktivoitumiseen.

Usein julkisuudessa , kun puhutaan eturauhasyövästä, esiintyy hyvin vanhahtavaa argumentaatiota.

Nykyään käytössä on 3 Tesla mpMRI, joka on käytössä laajasti Suomessa. Myös PET-TT kuvauslaitteet ovat koko ajan kehittyneet ja käytettävät merkkiaineet. TYKS:ssä on käytössä laite, joka kuvaa koko miehen 2 minuutissa. Jos meillä on kunnianhimoa biopsioiden suhteen, ottamalla transperineaaliset biopsiat, jolloin sepsisriski on pieni ja tarkkuus on parempi, verrattuna transrektaalisiin biopsioihin, päästään tarkempaan Gleason luokitukseen.

Myös hoitomenetelmät ja työvälineet ovat muuttuneet moukareista lähinnä kellosepän työkaluihin. Urologit tekevät leikkauksissa entistä parempaa ja vähemmän kajoavaa jälkeä. Tämä kaikki vähentää hoitojen myöhäishaittoja. Onkologit saavat käyttöönsä koko ajan täydentyvän työkalupakin. Meillä on yhä enemmän keinoja taistella syöpää vastaan, mutta tosiasia on, että urologeista ja onkologeista on koko ajan kasvava pula.

Eturauhassyövän seulonta on ennen kaikkea eettinen kysymys. Kestääkö Eurooppa sen, että joka vuosi yli 100 000 miestä kuolee eturauhassyöpään. Yli 400 000 miestä sairastuu joka vuosi Euroopassa eturauhassyöpään.

Nykyinen hallitus sisällytti ohjelmaansa tasa-arvon edistämisen. Nyt seuraamme, riittääkö hallituksella tahtotilaa viedä säädöskokoelmaan kansanedustaja Sari Tanuksen lakialoite, joka on jo kerännyt 141 kansanedustajaa taakseen.

Kimmo Järvinen

toiminnanjohtaja, Propo Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry