Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Alkoiko Olkiluoto 3 käydä etuajassa?

Tämä riemastuttava uutinen kuitenkin saatiin kuulla perjantaiaamuna. Olkiluodon reaktori kolmonen tuottaa sähköä nyt 1600 megawatin teholla. Mutta vaikuttaako Olkiluodon 3 reaktorin käynnistyminen maamme sähkön hintaan?

Sähkön hinnat ovat olleet ”pilvissä” jo pitkän aikaa, ja tämän eteen ei valtiovalta ole tehnyt mitään, vaikka sillä olisi ollut siihen hyvä mahdollisuus. Se olisi voinut puuttua siihen, että ei sähkön tuottajilla olisi ollut oikeutta korottaa hintoja.

Nyt on uumoiltu , että jos tulee kylmä talvi, niin sähkön kulutusta voidaan joutua säännöstelemään. Siksi olisi ollut tärkeää myös säännötellä sähkön hintaa, mitä siitä kotitaloudet joutuvat maksamaan.

Poistaako Olkiluoto 3 tämän säännöstelyn?

Joka tapauksessa on Olkiluoto 3:n täyden tehon saavutus lopultakin voitto Teollisuuden Voimalle liki 20 vuoden jälkeen. Kunhan kaikki menee siellä vielä putkeen, niin Suomen ei tarvitse murehtia sähkön saannista talvellakaan.

Mutta jo ollaan kiinni Etelä-Euroopan sähköverkossa, niin sinne uppoavat Olkiluoto 3:n tuottama sähkö, ja itse kärvistellään talvikylmällä sähkökatkosten aikaan koto-Suomessa talvipakkasilla kylmänkäes.

Rauno Jokiniemi