Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalle Rovanperä kaasutti Suomen takaisin rallin maailmankartalle

Sunnuntaiaamuna Suomen aikaa nähtiin Uuden-Seelannin MM-rallissa yksi lajin kaikkien aikojen loppuhuipennuksista. Kun oli ratkaisun aika, paras tapa oli saavuttaa maailmanmestaruus suvereenilla ajolla ja riemukkaalla voitolla.

Suomi on jälleen ralliautoilun maailmankartalla. Ei ole näköpiirissä esteitä, ettei olisi alkamassa Kalle Rovanperän valtakausi kansainvälisen autourheilun perinteisimmässä suomalaissarjassa.

Ralliautoilu on luonut kansainvälistä Suomi-kuvaa. Niin se luo myös nyt, kun meillä on peräti 20 vuoden odotuksen jälkeen ”taas” rallin maailmanmestari.

Timo Mäkinen ja muut Lentävät suomalaiset, Flying Finns, tunnettiin jo 1960-luvulta alkaen jo kauan ennen rallin virallisen MM-sarjan alkamista.

Pieni Suomi on kovin harvoissa urheilulajeissa ollut koskaan maailman ykkönen. Rallissa on ollut samaan tapaan kuin noin sata vuotta sitten kestävyysjuoksussa.

Suomi-kuva on kuva poikkeuksellisista lähtökohdista urheilu-uralleen lähteneestä lahjakkuudesta, joka on työhönsä äärimmäisen keskittynyt, mutta sen ohella tavallinen suomalainen nuori mies nimeltä Kalle.

Näitä samoja nuoria ”Kalle-merkkisiä” miehiä – ja naisia – Suomi tarvitsee kaikilla elämänaloilla.

Niin moni muukin urheilija on saanut kotoaan parhaat eväät, tuen ja kannustuksen. Nyt kaikki ei jäänyt ”vain” siihen. Tarvittiin vielä extra-annos omaa tahtoa ja luontaista keskittymiskykyä.

Nuorenako ei saisi asettaa kovia tavoitteita? Kyllä saa! On vain huolehdittava siitä, ettei nuorta ikinä pakoteta, vaan hän saa itse olla päättämässä, mihin haluaa elämässä keskittyä.

Kartanlukija Jonne Halttusen ”perkele!” -huutoon tiivistyivät kaikki paineet ja odotukset. Se oli siinä! Kaikki ei saa olla kuolemanvakavaa. Myös Halttunen hoiti hommansa mallikkaasti. Rallilegendoja eivät ole vain kuljettajat.

Maailmanmestaruus on myös suomalaisen tiimityön huipputulos isojen muutosten keskellä elävässä lajissa. Toyotan Jyväskylässä päämajaansa pitävä talli on perin juurin suomalainen.

Lähes Rovanperän vauhtiin pystynyt Viron vuoden 2019 maailmanmestari Ott Tänak onnitteli ajonsa jälkeen maailmanmestarin isää Harri Rovanperää, kun Kalle oli vasta lähdössä omalle viimeiselle osuudelleen. Se oli realismia tai ehkä taktiikkaa.

Kalle Rovanperä, 22, on rallihistorian ylivoimaisesti nuorin maailmanmestari ja kaikkien aikojen sympaattisin. Se on hurjan suomalaisen urheiluvuoden 2022 Vuoden urheiluteko.