Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Venäläiset ovat oman hallintonsa vankeja

Suuri väärinkäsitys, joka liittyy Ukrainan sotaan, on sodan loppuminen tavallisen venäläisen käsissä, venäläisten pitää vaan tehdä vallankumous. Olihan Venäjällä viimeisen sadan vuoden aikana valta vaihtunut useampaankin kertaan.

Minskissa vuonna 2020 sadattuhannet ihmiset menivät kaduille vaatimaan Lukashenkan lähtöä. Miksi he epäonnistuivat?

Pohjois-Korean Kim jong-un uhkailee välillä maailmaa ydinaseilla. Miksiköhän pohjoiskorealaiset eivät mellakoi ja vaihda hallintoansa? No, se varmasti tarkoittaa, että he tukevat hänen toimiansa ja ovat täysin tyytyväisiä maansa politiikkaan. Heillä taitaa olla vaan tällainen orjamentaliteetti, päinvastoin kuin eteläkorealaisilla.

Ei. Venäläiset, josta valitettavan moni sitä tiedostamatta, ovat hallintonsa vankeja. Järjestelmä on rakennettu sellaiseksi, ettei sotaa vastustavilla ole mitään mahdollisuutta. Jopa Neuvostoliitto 80-luvun lopussa oli paljon vapaampi kuin nyky-Venäjä. Neuvostoliiton hajoamista edeltävä perestroika on johtanut sananvapauteen, pluralismiin ja sitä kautta vahvaan oppositioon.

Vuonna 2011 Bolotanaya-mielenosoituksissa 50 000–150 000 ihmistä on vaatinut vaalien uusimista ja vastustanut Putinin asettumista uudelleen presidentiksi. He epäonnistuivat. Mielenosoitusten seurauksena kokoontumisvapautta on rajattu ennestään säätämällä kovia rangaistuksia luvattomien mielenosoitusten järjestämisestä. 2–5 vuoden pituisia vankeusrangaistuksia on annettu muutamalle henkilölle, mutta ei-toivotun toiminnan lopettamiseksi ei ole tarpeenkaan laittaa kaikki 150 000 osallistuja vankilaan.

Ruuveja on kiristetty 20 vuoden ajan. Tuloksena käytännössä yksipuoluejärjestelmä, ei oppositiota, ei kansalaisjärjestöjä, ei mediaa. Sotasensuuri. Vankilatuomion saa pelkän mielipiteen ilmaisemisesta ja vankilassa kidutus on järjestelmällistä.

Kun venäläinen laittaa päällensä keltaisen paidan ja sinisen takin, hän joutuu pidätetyksi. Jopa yksityisistä sotavastaisista keskusteluista joutuu vastuuseen.

Venäjällä noin 2,6 miljoonaa ihmistä työskentelee valtion turvallisuusalalla. Niitä, jotka suojelevat venäläisiä venäläisiltä on huomattavasti enemmän kun puolustusvoimien palveluksessa olevia. Jokainen turvallisuusalan työntekijä saa paremman palkan kuin keskivertovenäläinen. Vuodesta 2014 alkaen noin kolmasosa Venäjän valtion budjetista menee turvallisuuteen. Venäjän väkivaltakoneistoa on viritetty Ukrainan 2004 oranssi vallankumouksen jälkeen nimenomaan värivallankumousten ennaltaehkäisyyn ja tukahduttamiseen.

Nykyinen poliittinen järjestelmä on pikemminkin verrattavissa varhaiseen Neuvostoliittoon. Gulagiin laitettiin perunan varastamisesta 10 vuodeksi. Miksi nämä miljoonat vangitut eivät paenneet tai kapinoineet muutamaa vartijaa vastaan?

Valentina Schnider