Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Niin muuttuu maailma, Eskoseni! Huomioita Hakkapeliittapatsaan vaiheista

Viime sunnuntaina järjestettiin Tammelan kunnan ja seurakunnan toimesta muistotilaisuus kunnostetulla Hakkapeliittapatsaalla. Tilaisuudessa mainittiin, että sen korjaus oli siirtynyt viisi vuotta, kun oli ”keskusteltu”. kuka sen kustantaa!

Lainaan tähän otteet parista puheenvuorosta vihkiäisjuhlassa

Patsaan pystyttäneen Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistyksen puolesta puheenjohtaja Antto Laiho lausui luovutuspuheessaan mm: ”Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistys on ainoaksi, lähimmäksi ja sopivaksi tämän muistomerkin suojelijaksi huomannut Tammelan seurakunnan, saman, jonka omistamalla sarallakin tämä patsas sijaitsee!”

Vastaanottopuheessaan opettaja Kaarle Oskari Kokkinen lausui: ”Kirkkohallinnon puolesta ilmoitan, että tulemme nyt, niin kuin kirkon periaatteelle uskollisena olleen kautta vastaisuuden omistamaan tälle pyhättömme edustaa kauniisti somistamalle muistomerkille sen arvoa vastaavan parhaan huolenpitomme. Kunnioitus ja arvonanto isänmaan ja kirkon ystävissä patsaan edustamaa suurta muistoa kohtaan tällä paikalla on ja tulee olemaan aina yksimielinen ja JAKAMATON!

Edellä olevasta jokainen päättäköön, kenelle hoitovastuu kuuluu!

Paljastuspuheensa alussa kirjailija ja hankkeen alkuunpanija Jalmari Finne lausui: ”Kansakunta ilman historiaa on kuin ihminen ilman muistia.

Vasta silloin me tunnemme varmuuden itsestämme, kun meillä on menneisyys, jolle rakennamme vasta silloin voimme suunnitella eteenpäin.”

Puheensa lopussa Finne sanoi: ”Me haluamme valmistaa heille (hakkapeliitoille lat. huom.) pysyvän muistomerkin heidän kotipitäjänsä kirkonmäelle valtamaantien viereen, jotta jokainen kulkija sen sivuuttaessaan pysähtyy ja kuulee kysymyksen: ”Näin paljon olimme me valmiit antamaan, mitä annat sinä!” Nämä sanat ovat olleet usein mielessä, kun olen yrittänyt hoitaa eräitä asioita.

Patsashankkeen päätöksestä kului viisi kuukautta siihen, kun se Esko Aaltosen organisoiman keräyksen tuottaman talkootyön, tarvikkeiden ja rahallisen tuoton avulla pystytettiin ja vihittiin . Vuoden 1933 tulokseen kirjattiin tuloksi: Hakkap. pats. rak. lahj. 2 600 mk.

Tammelan seurakunnalla on maallaan useampia muistomerkkejä, jotka muistuttavat eri tapahtumista. Niillä on siis tietty merkityksensä.

Hakkapeliittain muistoa kunnioittaa parhaiten toimiva hakkapeliittatapahtuma, joka tunnetaan maamme rajojen ulkopuolellakin!

Kiitän nuorisoseura Auraa vuosien työstä ja toivotan tapahtumalle jatkoa ja menestystä

Pentti Kaunisto