Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Yöpäivystystyksen tekohengityksellä ei ole järkeä, jos resurssit eivät riitä tarvittaviin testeihin ja hoitoihin

Viime kuukauden kuumin puheenaihe on ollut Forssan yö- ja viikonloppupäivystys. Kaisa Lepola kirjoitti rohkean mielipiteen (FL 1.10.). Hänen kokemus koski lähiomaista, minulla on henkilökohtainen kokemus, joka saattoi minut hengenvaaralliseen tilanteeseen, joka jätettiin tutkimatta. Kohdunulkoinen raskaus.

Menin kovissa kivuissa päivystykseen. Minut laitettiin verikokeeseen, jäin odottamaan lääkärille pääsyä, kun äkkiä pyörryin ja olin myös koristellut. Hoidoksi minut laitettiin kovissa kivuissa odottamaan vuoroaan. Tässä vaiheessa munasarjani oli repeytynyt ja minulla oli sisäinen verenvuoto, jonka johdosta kärsin hartiapistosta. Ambulanssin sijaan sain tylyä kohtelua ja päädyin maanantaihin saakka kirurgiselle vuodeosastolle, jossa koitin helpottaa kipuja kävelemällä. Koko ajan vatsaontelossani oli verta ja kärsin hartiapistosta.

Maanantaina virka-aikaan minusta otettiin lopulta verikoe ja raskaustesti, minut ultrattiin naistenpolin puolella ja samantien sain kyydin ambulanssissa keskussairaalaan, jossa jo päivystyksessä päivystävä gynekologi tuli erikseen kertomaan, että nyt ei ole mitään hätää. Tiistaina minut leikattiin. En jaksanut tehdä asiasta hoitovirhettä, tein asian kuitenkin tiettäväksi sairaalan silloiselle johdolle. Toivoin, että tämä kokemus ei toistu kenellekään, vaan tarvittavat testit tehtäisiin.

Valitettavasti arpa osui kahdesti, oma lapseni meni päivystykseen ja hänen pissanäytteessään oli sokerit koholla. Ensin lääkäri oli miettinyt että varmaan tulehdusta, ja sairaanhoitaja joka kertoi tulokset, käski ottamaan virka-aikaan yhteyttä omaan TK:hon heti maanantaina. Onneksi oma äitini käski soittamaan takaisin. Olimme muutamien päivien päässä ketoasidoosista eli hengenvaarallisesti happomyrkytyksestä, joka tulee hoitamattomasta ykköstyypin diabeteksesta. Taas menimme ambulanssilla Kanta-Hämeeseen.

En halua kirjoituksellani vähätellä sairaanhoidon tärkeyttä seudullamme. Toivon vain, että kukaan ei joutuisi kokemaan samaa.

Jos resurssit eivät riitä tarvittavien testien ja hoidon antamiseen, kuten riittävän laajat verikokeet, ultra sekä lähetteet jatkohoitoon kiireellisenä, ei yöpäivystyksen tekohengityksellä ole mitään järkeä. Toivon, että asiakkaisiin ei suhtauduta vähättelevästi, virheet tunnustetaan ja niistä opitaan. Valitettavasti oma kokemukseni ei ole ollut tämä