Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Mitä on ns. ennallistaminen? Mikä ihme on, että luontoa pitää muokata?

Googlasin, mitä moinen uusiosana tarkoittaa. Se tarkoittaa lähinnä soiden ja metsien palauttamista luonnontilaan. Eli Suomi pitäisi palauttaa luonnontilaan EU-komission tekemän ehdotuksen mukaan 1,2 miljoonalle hehtaarille vuoteen 2030 mennessä. Onneksi meikä ennallistaa jo silloin Ojalanmäkeä.

Uusiotermit eivät oikein putoa. Voisiko käyttää vanhaa sanaa palautus.

Muistissa on säilynyt umpivihreä herra Ville Komsi. Hän toimi päällepäsmärinä Koijärvi-liikkeen mielenosoituksessa -79. Hänet tosin sidottiin Valmetin Hankmoon ja vietiin putkaan. Siitä ajasta on ehtinyt kulua yli 40 vuotta ja yhä suo voi hyvin ilman suojeluakin.

Silloisen työni takia jouduin ajelemaan akselilla Pori–Rauma–Turku–Helsinki.

Ihmettelin, miksi metsistä on jäljellä pelkät kannot. Myöhemmin sain kuulla, että puut oli hakattu sotakorvausten takia eli ns. isänmaanparturit olivat asialla.

Nyt niissä kasvaa tuuhea metsä. Näin se ennallistaminen toimii.

Suomi elää metsästä ja metsä Suomesta.

Entisillä aukeilla nyt kasvavat metsät ovat hiilinieluja. Ja niistä varsinkin Lapin suuret selluhankkeet saavat merkittävän osan puusta.

Mikä ihme on, että luontoa pitää muokata. Mennään näillä.

Ainoa ennallistaminen, joka tulee mieleen, on Loimijoki. Jokihan on kaikkein forssalaisten elämänvirta Wahrenin aikana . Sen varrelta forssalaiset saivat elantonsa. Sinä aikana vesi oli vielä kirkas paitsi, että joskus värjäytyi tehtaiden toiminnasta. Nyt se on mutainen rutakko. Sen Sannikin voisi valtuuksillaan ennallistaa. Eli palauttaa.