Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Nopeasti apua lasten ja nuorten psyykkiseen pahoinvointiin!

Lasten ja nuorten psyykkinen pahoinvointi on lisääntynyt. Yhä nuoremmat lapset kokevat ahdistusta ja masentuvat. Koulukuraattoreiden ja -psykologien resurssit ovat riittämättömät, ja vastaanotolle on vaikea päästä nopeasti. Kouluterveydenhoitajien työaika riittää juuri ja juuri rutiinitarkastusten tekemiseen, sekä koulupäivän aikana tapahtuneiden tapaturmien hoitamiseen. Opettajien ja kouluohjaajien työstä liian suuri osa kuluu nuorten henkisten haasteiden ratkomiseen sekä voimavarojen tukemiseen. Tämä kaikki on pois varsinaisesta opetustyöstä.

Jotain on tehtävä nopeasti. Kouluihin on saatava aikuisia, joiden luokse nuoret voivat mennä matalalla kynnyksellä, kun paha olo ja ahdistus iskee kesken koulupäivän. Eräänlaiset walk in -terapiahetket tulisi saada osaksi koulun arkea. Näissä tilanteissa lapsi tai nuori voisi helposti käydä keskustelemassa luottamuksella aikuisen kanssa, vaikka nimettömästi, ilman monimutkaisten suunnitelmien tekoa tai lomakkeiden täyttöä.

Walk in -keskusteluhetkiä voisivat pitää psykiatriset sairaanhoitajat tai muut lasten ja nuorten psyykkisiin haasteisiin koulutetut sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, nuorisotyöntekijät sekä kolmannen sektorin järjestöjen (esim. Punainen Risti, seurakunta, mielenterveysyhdistykset) nuorisotoimintaan erikoistuneet työtekijät tai vapaaehtoiset.

Kristillisdemokraattien Hämeen piirin syyskokous esitti 12.11.2022, että kunnissa lähdetään nopealla aikataululla, yhdessä hyvinvointialueen kanssa, selvittämään mahdollisuuksia käynnistää walk in -palvelua kaikissa peruskouluissa, toisen asteen koulutuksissa sekä korkeakouluissa.

KD Hämeen piirin puheenjohtaja

KD Hämeen piirin varapuheenjohtaja