Ruokaviraston ylläpitämä koirarekisteri tulee käyttöön ensi vuoden alussa. Se tarkoittaa, että joka koiranomistajan on hankittava kaikille koiralle mikrosiru yksityiseltä toimijalta kuten eläinlääkäriltä ja ilmoitettava koira sitten itse koirarekisteriin.
Uusi viranomaisrekisteri on herättänyt koiranomistajissa hämmennystä. Ruokavirasto ei valmistelukiireiltään ehdi vastaamaan asiaa koskeviin kysymyksiin
Koiraharrastajille mikrosirutus on tuttua. Kennelliiton rekisterissä on yli puoli miljoonaa koiraa, kun koiria lienee Suomessa kaikkiaan 700 000. Byrokratian kukkasena EU:n tietosuoja-asetus estää näiden tietojen siirtämisen suoraan viranomaisrekisteriin, vaikka se järkevintä olisi. Koiranomistajien pitää tehdä rekisteröinti määräajassa itse ja pidettävä se ajan tasalla omistajanvaihdoksesta koiran kuolemaan saakka.
Joitakin kansalaisia epäilyttää koko koirarekisterin tarkoitus. Ei se ole lainsäädännöstä jo poistuneen koiraveron alustaksi. Kunnille koiraveron periminen kävi kalliimmaksi kuin sen tuotto.
Rekisteröinnin valvonta on sattumanvaraista.
Rekisteröinnissä on kyse koirien tunnistamisesta. Rekisteröinnin kauniina tavoitteena on ehkäistä jatkossa pentutehtailua ja laitonta maahantuontia sekä vähentää tunnistamattomien löytöeläinten määrää.
Osaa koiranomistajia harmittavat mikrosirun laitattamisen vaiva ja maksu ja niiden päälle vielä Ruokaviraston vaatima rekisteröintimaksu. Ajatusmaailmana on, että oma koira ei muille eikä varsinkaan valtiolle kuulu.
Erikoista on se, että koiran rekisteröintimaksun suuruudeksi on vasta nyt esitetty – ei vielä päätetty – sähköisesti ilmoittaessa 10 euroa ja paperilomakkeena 19 euroa.
Koiranomistajien rekisterimaksuilla on määrä ylläpitää koko rekisteri ja asiakaspalvelu.
Jos tai kun rekisteröinti koetaan hintavaksi, vaarana on, etteivät kaikki omistajat koiriaan rekisteriin ilmoita. Tällöin tavoitteet eivät toteudu toivotusti ja rekisteri jää puutteelliseksi.
Ironista on se, että koirarekisteriasetukseen suhtautui valmisteluvaiheessa pitkin hampain juuri Ruokavirasto. Virasto arvioi taannoin, että rekisteri perustuu liikaa pelkkiin oletuksiin rekisteröinnin hyödyistä.
Koiranomistajilla ei ole riittävää kannustinta rekisteröintiin ja sen päivittämiseen.
Jos rekisteröintivelvoitetta ei noudata, on sakkorangaistus mahdollinen. Rekisteröinnin valvonta on kuitenkin sattumanvaraista. Viranomaiset eivät ala juosta koirien perässä, vaan luottavat ihmisten velvollisuudentuntoon. Saa nähdä, miten käy.