Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Pääkirjoitus Ei vieläkään mitään uutta Olkiluodosta – Sähkön hinta ei ole ainakaan laskemaan päin

Teollisuuden Voiman eli TVO:n tiedotteet ovat kuumaa kamaa kylmän pakkastalven koittaessa jokapäiväisen energiansa tarvitsevasssa Suomessa.

Perjantaina yhtiö kertoi jälleen uudesta aikataulun venymisestä. Olkiluodon kolmosreaktorin säännöllinen sähköntuotanto alkaa aikaisintaan 6. helmikuuta 2023. Aikaisintaan.

Vuosikin on syytä mainita, koska Olkiluoto 3:n viivästykset on aikaisemmin laskettu vuosissa. Edellinen arvio oli 22. tammikuuta, eli kovin pitkälle ei nyt tähtäintä siirretty. Helmikuuhun on kuitenkin juuri nyt tuskallisen pitkä aika.

Edelleen olennainen sana on "aikaisintaan". Mitään varmuutta päivän pitävyydestä ei ole, koska turbiinilaitoksen syöttövesipumpuissa havaitut säröt ovat ilmeisen hankalia korjattaviksi.

Syöttövesipumppujen vaurioita selvitetään yhä, mutta työ on yhtiön mukaan edennyt loppusuoralle. Kun ollaan loppusuoralla, voidaan vain toivoa, että se päättyisi pian julmettuun loppukiriin.

Olkiluoto 3:n viivästykset kuuluvat Guinnessin ennätysten kirjaan. On suomalaista kansalaistietämystä sanoa ulkomuistista, milloin voimalan piti alkuaan valmistua. Kertauksen vuoksi: jo kauas taakse jäänyt vuosi oli 2009.

Vuoden 2022 energiakriisissä Olkiluoto 3:n piti olla Suomen pelastus ja melkein jouluksi ehtinyt lahjapaketti.

Vielä ennen lokakuussa huoltotöissä havaittuja vikoja säännöllisen sähköntuotannon piti alkaa heti joulun jälkeen, samaan aikaan kun monet suomalaiset palailevat joulunvietosta töihin eli 27. joulukuuta.

Uusimman arvion mukaan keskeytyksissä ollut laitoksen koekäyttö voi jatkua joulupäivänä eli 25. joulukuuta. Aikaisintaan tietenkin. Aikaisempi arvio oli 11. joulukuuta eli sähköä olisi saatu jo tänä viikonloppuna valtakunnanverkkoon. Ei saada.

Parhaimmillaan Olkiluoto 3 saavutti koekäytössä täystehon viime syyskuussa ja tuotti peräti 19 prosenttia Suomen energiantarpeesta. Hetkellisestä on päästävä jatkuvaan.

Tyyni pakkassää on painajainen sähköntuotannossa. Silloin eivät ylistetyt tuulivoimalatkaan pyöri. Tasaisesti sähkö tuottava ydinvoima on ainoa pelastus, etenkin, jos ajatellaan ilmastoa ja vältetään fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Miten käy sähkön hinnalle? Ainakaan se ei ole laskemaan päin. Hintapaniikki ei kuitenkaan auta, eivätkä myöskään kauhukuvat sähkön loppumisesta. Ainoa jokamiehen keino torjua energiakriisiä on – Olkiluodosta riippumatta – sähkön säästäminen kaikin järkevin tavoin.