Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Onko Kanta-Hämeen hyvinvointialue ajamassa Forssan sairaalan erikoissairaanhoidon alas?

Hyvinvointialueen muutosjohtajien (Seppo Ranta, Jukka Lindberg) toimesta on koko vuosi vakuutettu, että häiriöttömän siirtymän varmistamiseksi toiminta hyvinvointialueella jatkuu muuttumattomana ja voimassa olevia sopimuksia esim. lääkäripalvelujen ostosta jatketaan.

Aivan viime aikoina onkin ääni kellossa muuttunut. On erittäin vahingollista ja vie hyvinvointialueen luotettavuutta se, että nyt onkin tullut hyvinvointialueelta ristiriitaista tietoa: toisaalta nykyisen toiminnan jatkumisesta ja vanhojen voimassa olevien sopimusten jatkamisesta, mutta samaan aikaan tulee tietoa sopimusten irtisanomisesta ja sairaalan vuodenosastojen muuttamisesta perusterveydenhuollon vuodeosastoiksi. Tämä jälkimmäinen vaihtoehto merkitsee Forssan sairaalan alasajoa ja erikoissairaanhoidon poliklinikkojen ym. päättymistä sairaalassamme.

Nämä ristiriitaiset viestit ovat vakava merkki hyvinvointialueen johtamisongelmista, jotka voivat johtua kokemattomuudesta tai siitä, ettei olekaan sovittu työnjaosta eikä siitä kuka käyttää HVA-yhtymän ääntä? Yhtymän ääntä eivät voi käyttää virkamiehet kollektiivisesti vaan tällaisten strategiaan kuuluvien viestien välittäminen kuuluu toimitusjohtajalle.

Tällaiset ristiriitaiset viestit eivät lupaa hyvinvointialueelle mitään hyvää eivätkä varsinkaan Forssan seudun asukkaille! Seutumme asukkaiden näkökulmasta on erittäin tärkeää se, että nykyinen 21 eri erikoisalan erikoissairaanhoidon polikliininen toiminta jatkuu luvatun mukaisesti sairaalassamme.

Näihin palveluihin ei ole jonoja, kuten on KHS:ssä, siis keskussairaalassa.

Nykymuotoinen SOTE voi parhaimmillaan edistää työnjakoa ja palvelujen joustavaa järjestämistä, mutta pahimmillaan se tarkoittaa samanlaista hillitöntä keskittämistä, mitä päivystyksissä viime vuosikymmenten aikana on toteutettu. Niiden seuraukset ovat nyt nähtävissä keskussairaaloissa. Tuntien ja kymmenien tuntien jonotukset ovat hyvän hoidon irvikuva samoin kuin nopeasti pitenevät hoitojonot keskussairaalassa.

SOTE-uudistuksen perustarkoitus on pistää perusterveydenhuolto kuntoon. Samoin tavoitteena on tuoda Forssan mallin mukaisesti ESH-palvelut polikliinisesti lähelle palvelujen käyttäjiä.

Seutumme kuntien pitää nyt tarkkaan seurata, mitä tapahtuu. Keskussairaalan ”pönkittämisellä” ei saa ajaa alas Forssan sairaalan erinomaisesti toimivia ESH-polikliinisiä palveluja. Keskussairaalan pitää itse korjata vetovoimassaan olevat ongelmat.

Seutumme on mahdollista hakeutua TAYSin tai TYKSin suuntaan, jos meille elintärkeät ESH-palvelut HVA aikoo ajaa alas kuten on vihjattu. TAYSissa toimivat aluesairaalat ESH-palvelujen tuottajina kuten ennenkin.

ministeri, HYKYn hallituksen vpj.