Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Pääkirjoitus Järjestyksenvalvojaan pitää voida luottaa – Alalle on päätynyt vääränlaisia henkilöitä

Suomalaisten luottamus poliisiin on säilynyt lujana. Poliisi on takaamassa ihmisten turvallisuutta, ei heikentämässä sitä. Poliiseja ei kuitenkaan riitä kaikkialle. Tämä on synnyttänyt laajan turvallisuusbisneksen, joka tarvitsee jatkuvasti työntekijöitä. Suomalainen turvallisuus etenkin julkisilla paikoilla on laajasti yksityistettyä.

Itä-Uudenmaan poliisi on ottanut kiinni kuusi järjestyksenvalvojina työskennellyttä epäiltyinä pahoinpitelyistä ja törkeistä pahoinpitelyistä, jotka ovat tapahtuneet juna-asemilla tai niiden läheisyydessä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Helsingin Sanomien (28.12.) mukaan "epäiltyjä rikoksia yhdistää järjestyksenvalvojan toimivallan räikeä ylittäminen ja rikoksen uhrien nöyryytys ja alistaminen".

Turvallisuus julkisilla paikoilla on laajasti yksityistettyä.

Epäillyt ovat tehneet pahan karhunpalveluksen koko ammattikunnalleen, eikä pelkästään pääkaupunkiseudulla. Vartijoilta ja järjestyksenvalvojia on nykyään lähes kaikkialla, missä liikkuu merkittäviä määriä ihmisiä.

Ihmisillä on oikeus kulkea turvallisesti. Ei voi kuitenkaan olla niin, että ihmisille halutaan turvaa, mutta sen kääntöpuolena on tullutkin turvattomuutta ja epämääräistä pelkoa. Kehen voi enää luottaa?

Paljonkohan vastaavia törkeyksiä on jäänyt kokonaan paljastumatta, kun niiden uhrit eivät välttämättä pelon tai muun syyn takia tee tapahtumista ilmoitusta poliisille. Vartijoiden nyt paljastuneista rötöksistä ei vieläkään tiedettäisi, jos sivullinen henkilö ei olisi kertonut havainnoistaan.

On erinomaista, että tapaukset tulivat ilmi, koska nyt asiaan voidaan puuttua vakavasti, laajasti ja valtakunnallisesti. Järjestyksenvalvojana toimimiseen vaadittava lupa ei voi olla muodollisuus. Sen saamisen edellytyksiä pitää tiukentaa ja valvoa paljon nykyistä tiukemmin.

Turvallisuusalan yritys Avarn Security on ilmoittanut päättäneensä epäiltyjen työsuhteet. Alan yrityksillä on oltava sen verran vastuullisuutta, että tekevät pelisäännöt selviksi työntekijöilleen ja huolehtivat myös heidän toimintansa valvonnasta.

Pääkaupunkiseudun tapaus todistaa, että järjestyksenvalvojiksi päätyy lyhyen kurssin kautta aivan vääriä henkilöitä. Vakavista pahoinpitelyrikoksista nyt epäillyt eivät valitettavan todennäköisesti ole ainoita.

Epäillyistä ainakin osa on vähän päälle parikymppisiä eli nuoria. Heidän toimintaansa voidaankin verrata nuorten muuhun väkivaltarikollisuuteen, jossa jopa tyypillisesti uhrien nöyryytystä täydennetään kuvaamalla tapahtumia. Näin ovat tehneet myös nyt epäillyt, mikä toimii erinomaisena näyttönä aikanaan käräjillä.